4 vinkkiä, joilla ennaltaehkäiset perintöriidat


Testamentin tekeminen voi tuntua hyvin kaukaiselta asialta, mikäli vuosia ei ole vielä paljon mittarissa ja terveyskin on kohdillaan. Toisaalta taas iäkäs henkilö voi ajatella, ettei hänen tarvitse kyseistä asiakirjaa laatia. Omaisuus on menossa lapsille tasapuolisesti ja kaikki tuntuvat elävän sulassa sovussa keskenään.

Valitettavan usein kuitenkin ilmaantuu erimielisyyksiä, kun suurin surutyö on tehty. Kyse ei aina ole rahasta tai ahneudesta, vaan esimerkiksi muistoesineiden jakaminen voi aiheuttaa riitaa.

Varatuomari Jouni Korhonen Stadin Dumarista on laatinut neljä vinkkiä, joilla perintöriidat voi ennaltaehkäistä.

1. Poissulje testamentilla lastesi puolisot

– Jos et tee tätä, huonoimmassa tapauksessa lapsesi ex-kumppani perii puolet lapsellesi kuuluvasta perinnöstä, Korhonen toteaa.

2. Turvaa avokumppanisi asuminen ja talous testamentilla

Avoliitot yleistyvät jatkuvasti. Avopuolisolla ei ole samanlaisia oikeuksia kuin aviopuolisolla, kun toinen menehtyy.

– On karmaisevia esimerkkejä siitä, kuinka hautajaisten jälkeisenä päivänä avolesken oven takana on edesmenneen aikuinen lapsi, joka vaatii välitöntä poismuuttoa. Tilanne on kinkkinen, sillä se on täysin laillista, eikä edes irtisanomisaikaa ole kuten vuokralaisella.

3. Huomioi itsellesi tärkeät asiat testamentissasi

– Usein ihmiset haluavat turvata rakkaan koiransa hyvinvoinnin oman poismenon jälkeen. Eikä myöskään haluta, että elinaikana epämiellyttävät henkilöt viettävät aikaa rakkaalla mökilläsi varsinkin, jos he sattuvat olemaan sukulaisiasi. Monelle myös auto on rakas, joka halutaan antaa tietylle henkilölle. On monia omaisuuteen liittyviä asioita, joihin halutaan vaikuttaa oman kuoleman jälkeen. Siihen paras tapa on testamentti, Korhonen korostaa.

4. Teetä testamentti juristilla

Korhonen toteaa, että moni alkaa pihistellä testamentin kulujen suhteen. Hän korostaa, että jos ihmisellä on jaettavaa omaisuutta, hänellä pitäisi olla varaa testamentin teettämiseenkin. Ammattilaisen laatima asiakirja sulkee pois muotovirheiden mahdollisuuden.

Lisäksi Korhonen muistuttaa, että testamentti täytyy muistaa pitää myös ajankohtaisena.

– Sukulaisuus- ja muut suhteet voivat olla muuttuneet moneen kertaan. Uusia läheisiä on tullut ja vanhoja lähtenyt. Usein ei tulla ajatelleeksi, että testamentti on syytä päivittää.

SUOSITUIMMAT