5 uimisen terveyshyötyä keholle ja mielelle


Jos etsit vaihtelua ainaiselle hölkkäämiselle ja olohuonejumpalle, uiminen voi olla hyvä vaihtoehto. Uimalla saat koko kehon työskentelemään, minkä lisäksi virkistyt myös henkisesti; asiantuntijoiden mukaan uiminen helpottaa stressiä, nostaa fyysistä kestävyyttä ja polttaa paljon kaloreita.

Etkö vielä vakuuttunut? Lue tästä viisi hyvää syötä aloittaa uimisharrastus:

Uinti on nivelystävällinen liikuntamuoto

Uimisella on loistavia terveysvaikutuksia – iästä, fyysisestä kyvykkyydestä tai kunnosta riippumatta. Uinti on erityisen hyvä valinta henkilöille, joilla on polvikipuja. Vesi tukee kehoa, joten tukielimet joutuvat muita urheilumuotoja pienemmälle rasitukselle. Uiminen tai vesijumppa vahvistavat myös lihaksia nivelten ympärillä, mikä vähentää kipuja ja särkyjä pidemmällä aikavälillä.

Uiminen on koko kehon treeniä

Sille on syynsä, että jopa monet hyväkuntoiset ja terveet ihmiset hengästyvät altaassa jo muutamien kierrosten jälkeen. Uiminen on kokonaisvaltainen liikkumisen muoto, mikä pitää sykkeen korkealla, kohentaa aerobista kuntoa, rakentaa kestävyyttä ja vahvistaa lihaksia.

Uiminen käyttää lähes kaikkia kehon lihaksia. Myös usein alityöstetyt alueet käsivarsissa saavat treeniä. Uiminen saa jalat työskentelemään, mutta vahvistaa myös keskivartaloa, sekä olkapään ja selän lihaksia.

Uiminen on siitä ainutlaatuinen liikuntamuoto, että voit kohdentaa työskentelyn tietyille lihasryhmille vaihtelemalla uintityylejä. Uinti onkin kuin henkilökohtainen kuntosali. Toisin kuin muita suosittuja urheilumuotoja kuten juoksua ja pyöräilyä harrastamalla, missä vaihtelu on hyvin pientä, uimalla eri tyyleillä voit säädellä treenin intensiivisyyttä, ja kohdentaa harjoitusta tiettyyn kohtaan kehossasi.

Uimisesta on hyötyä myös mielen hyvinvoinnille

Tiedämme, että minkä tahansa treenin aikaansaamat endorfiinit voivat auttaa helpottamaan stressiä. Mutta uimisella ja pelkästään vedessä olemisella on lisäksi omat erityiset vaikutuksensa. Eräs tutkimus, johon osallistui mielenterveyden ongelmista kärsiviä, osoitti että säännöllinen uinti sai lähes puolet osallistujista tuntemaan itsensä onnellisemmiksi. Uinnilla oli myös vaikutusta motivaation kohenemiseen.

Vedessä olemisen ajatellaan helpottavan aistijärjestelmän kuormittumista, mikä edesauttaa rentoutumista.

Uinti tukee painonhallintaa

Uiminen voi auttaa pitämään painon kurissa, tai pudottamaan painoa pidemmällä aikavälillä. Voit olettaa kuluttavasi 200–400 kaloria puolen tunnin uinnilla, riippuen nopeudesta, uintityylistä ja painostasi. Jopa 15 minuutin rintauintituokio hyödyttää.

Uiminen sopii kaikenikäisille

Yksi uimisen parhaista puolista on, että se sopii jokaiselle: kaikenikäiset ja -kuntoiset voivat uida. Sinun ei tarvitse olla urheilija nauttiaksesi uinnista. Uimisharrastus vähentää sydäntaudin, halvauksen ja kakkostyypin diabeteksen riskiä. Uiminen on erinomainen valinta heille, jotka eivät ole erityisen aktiivisia, joilla on vammoja tai jotka ovat hieman vanhempia.

Lähde: Silversurfers

SUOSITUIMMAT