Ainakin 1,2 miljoonan suomalaisen bonuskorttitiedot siirtyivät Latviaan – näin ne voi poistaa


IS Digitoday uutisoi etukorttiyritys Pins Finlandin yllättävästä muutaman tunnin varoitusajalla maanantaina antamasta ilmoituksesta siirtää asiakkaidensa henkilötiedot latvialaiselle Air Balticin omistamalle Loyalty Services SIA -tytäryhtiölle. Ilmoituspäivä oli myös viimeinen päivä vastustaa tietojensa siirtämistä. IS on saanut monilta lukijoilta kommentteja, etteivät he ole saaneet ilmoitusta lainkaan.

Valintatalot ja Siwat kattaneen YkkösBonus-bonusohjelman asiakkuudet muutettiin aikoinaan Pins-asiakkuuksiksi ja Pins-pisteitä on saanut myös ainakin Verkkokauppa.comista, Cdon.comista ja Zalandosta, joten ohjelmassa on hyvin monien suomalaisten tiedot. Ohjelman nykyinen tarkka asiakasmäärä ei ole tiedossa, mutta IS:n mukaan Pins ilmoitti jo viisi vuotta sitten, että sillä oli tuolloin 1,2 miljoonaa suomalaista asiakasta.

Tietosuojavaltuutetun kannalta siirrolle ei ole esteitä, koska Euroopan unionissa ja Euroopan talousalueella tiedot saavat liikkua vapaasti.

– Joka tapauksessa selvää on, että rekisteröidyllä on aina oikeus pyytää tietojensa poistamista, eikä tätä oikeutta voida rajoittaa esimerkiksi sopimuksella tai ilmoituksella päivän aikarajasta, totesi apulaistietosuojavaltuutettu Anu Talus IS Digitodaylle.

IS:n mukaan Pins Finland vakuutti vuonna 2014, että asiakkaiden henkilötietoja ei myydä, vaan ne käytetään vain sen ja kumppaneidensa omiin tarkoituksiin, kuten suoramarkkinointiin.

Voit pyytää henkilötietojesi poistamista yrityksen rekistereistä ottamalla suoraan yhteyttä Pinsiin, jonka sähköpostiosoite on [email protected]. Jos et osaa latviaa, kirjoita viesti englanniksi.

– Jos rekisterinpitäjä ei suostu pyyntöä toteuttamaan, asiakas voi ottaa yhteyttä tietosuojavaltuutetun toimistoon. Toimisto tekee tarvittaessa sitten yhteistyötä Latvian valvontaviranomaisen kanssa, Talus neuvoo.

Loyality Services SIA kertoi Iltalehdelle tiedotteella, että se muuttaa rakennettaan, mikä on vaikuttanut suomalaisasiakkaisiin.

– Pins Suomi Oy:n omistaja on ja on aina ollut Loyality Service SIA. Pins Suomi Oy on osa Loyality Services SIA:ta, jota tarvittiin Suomeen liittyvien asioiden operoimiseen. Olemme optimoineet nyt rakennettamme ja Pins Suomi Oy on purettu, joten kaikki varat, mukaan lukien käyttäjäkanta, on laillisesti siirrettävä emoyhtiölle.

Yhtiö on nyt pidentänyt tietojen siirtämisen vastustamisen aikaa kuukaudella, 18. kesäkuuta saakka ja aikoo lähettää asiasta kanta-asiakkaille sähköpostiviestin. Yhtiö on myös vakuuttanut käsitellä kaikki tietokannan siirtoon liittyvät pyynnöt, vaikka vastauksissa saattaa olla ruuhkan vuoksi viivettä.

Lähteet: IS Digitoday, Iltalehti

Kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT