Black Week -boikotti


Viime viikon teemana oli Black Week, joka huipentui Black Fridayhin. Koko viikon ajan some täyttyi tarjouksista ja ostoskeskukset houkuttelivat kansaa ostoksille. Itse boikotoin kyseistä viikkoa useammastakin syystä.

Ensinnäkin, korona. Järkytyin kun silmiini osui Iltalehden juttu Seinäjoen Ideaparkista lukijan ottaman kuvan kera. Ideaparkissa juhlistettiin Black Friday -kampanjaa koko yön kestävällä tapahtumalla, joka osoittautui kunnon ostosfestariksi tuhatpäisen yleisön kera. Turvaväleistä eikä maskeista ollut tietoakaan kun kansan piti päästä ostoksille.

Kun keväällä tapahtuma-ja ravintola-ala laitettiin polvilleen, on siitä asti saanut useaan kertaan tyhjentää koko keikkakalenterin sekä katsoa vierestä kun kaikki kollegat tyhjentävät omiaan.

Sitä on itse pyrkinyt noudattamaan annettuja rajoituksia, jotta oma sekä muiden alat tästä joskus taas pääsisi happeen. Samaan aikaan ollaan toisaalla kuin ellun kanat. Sitä juostaan halvan elektroniikan, kosmetiikkapurkkien ja vaatteiden perässä ihan kuin mitään pandemiaa ei olisikaan, ilman mitään vastuuta.

Jos Ideaparkissa olisi esiintynyt artisteja, olisi black fridayt mitä todennäköisimmin kielletty siihen paikkaan ja tapahtuma olisi leimattu median toimesta erittäin pandemia-alttiiksi, järjestäjät lähes kivitetty ja ihmisiä olisi vaadittu jäämään kotiin. Mutta koska anniskelua ei ollut, eikä artisteja tapahtumassa esiintynyt, ei ilmeisesti ollut mitään korona vaaraakaan. Peräänkuuluttaisin tässä vastuuta, joka meidän kaikkien tulisi ottaa, jotta tämä tilanne joskus rauhoittuisikin ja muistuttaisin, että eikö nyt olisi turvallisin shoppailla siellä netissä jos shoppailla täytyy.

Toinen syy miksi minun somessa ei nähty yhtäkään black week-tarjousta on se, että en halua kannustaa tuollaiseen kulutushysteriaan. Some on itselleni työväline ja teen jonkin verran myös kaupallisia yhteistöitä, mutta haluan tehdä sitä vastuullisesti. En halua kannustaa ihmisiä ostamaan pelkästä ostamisen ilosta tai rynnimään ostoskeskuksiin kun pandemia jyllää.

Vaikka teen somekanavissani myös kaupallisia yhteistöitä, haluan kannustaa ihmisiä ostamaan harkitusti ja tarpeeseen ja puhun aiheesta usein myös somessani. Haluan kannustaa myös kestävään kulutukseen, kierrätykseen, ekologisuuteen ja kiertotalouteen.

Tänä päivänä ihmisten tulisi tukea myös enemmän kotimaista käsityötä ja suosia kiertotalous ajattelua. Somepostauksissani tulee siis jatkossakin vilahtamaan mm. Mansen Suutari, MEA, MK Inspiration ja monet muut, jotka ovat kaikki kotimaisia käsityöläisiä sekä valmistavat kierrätysmateriaalista ja tukevat mm. kiertotaloutta sekä kestävää kulutusta.

Tuntuu, että tänä päivänä ihmiset tavoittelevat onneaan materialla. Kun katsoo esim. tämän päivän somea, kuviin asetellaan merkkilaukut, kellot ym. näkyvästi ”muka vahingossa” esille.

Materialla haetaan hyväksyntää ja ihailua. Mielestäni se on äärettömän surullista. Toivoisin, että digitaalisen sisällön tuottajat toimisivat tänä päivänä vastuullisemmin.

Itse teen nykyään kaupallisia yhteistöitä vain yritysten kanssa, joiden tuotteita tai palveluita arjessani todella käytän. Tätä toivon myös muilta. Toivoisin somessa myös enemmän esimerkkiä kierrätykseen, kotimaisuuteen, kiertotalouteen jne.
Kun löysin muutama vuosi sitten konmari-siivousmetodin, aloin kiinnittämään huomiota omaan kulutukseeni.

En halua ympärilleni mitään ylimääräistä tavaraa.”Kun karsimme tavaramäärää ja käytännössä panemme kotimme detox-puhdistuskuurille, kuuri vaikuttaa puhdistavasti kehoomme.” Suosittelen tutustumaan Konmari-metodiin!

Lisäksi kannustan materian sijaan hankkimaan elämyksiä. Tavarat tuovat usein vain hetkellisen ilon, mutta elämykset tuovat iloa muistoissamme ikuisesti.

Näin joulun alla, kun kulutushysteria vain yltyy, toivoisin ihmisten antavan enemmän toisilleen aikaa kuin materiaa. Ihanaa joulukuuta kaikille! Pitäkää huolta itsestänne sekä läheisistänne ja ostakaa harkitusti.

Kuvat Petri Naukkarinen

Exit mobile version