Black Week -boikotti


Tartu Ridgen tarjoukseen!

Tuplaamme ensitalletuksesi aina 100 euroon asti!Viime viikon teemana oli Black Week, joka huipentui Black Fridayhin. Koko viikon ajan some täyttyi tarjouksista ja ostoskeskukset houkuttelivat kansaa ostoksille. Itse boikotoin kyseistä viikkoa useammastakin syystä.

Ensinnäkin, korona. Järkytyin kun silmiini osui Iltalehden juttu Seinäjoen Ideaparkista lukijan ottaman kuvan kera. Ideaparkissa juhlistettiin Black Friday -kampanjaa koko yön kestävällä tapahtumalla, joka osoittautui kunnon ostosfestariksi tuhatpäisen yleisön kera. Turvaväleistä eikä maskeista ollut tietoakaan kun kansan piti päästä ostoksille.

Kun keväällä tapahtuma-ja ravintola-ala laitettiin polvilleen, on siitä asti saanut useaan kertaan tyhjentää koko keikkakalenterin sekä katsoa vierestä kun kaikki kollegat tyhjentävät omiaan.

Sitä on itse pyrkinyt noudattamaan annettuja rajoituksia, jotta oma sekä muiden alat tästä joskus taas pääsisi happeen. Samaan aikaan ollaan toisaalla kuin ellun kanat. Sitä juostaan halvan elektroniikan, kosmetiikkapurkkien ja vaatteiden perässä ihan kuin mitään pandemiaa ei olisikaan, ilman mitään vastuuta.

Jos Ideaparkissa olisi esiintynyt artisteja, olisi black fridayt mitä todennäköisimmin kielletty siihen paikkaan ja tapahtuma olisi leimattu median toimesta erittäin pandemia-alttiiksi, järjestäjät lähes kivitetty ja ihmisiä olisi vaadittu jäämään kotiin. Mutta koska anniskelua ei ollut, eikä artisteja tapahtumassa esiintynyt, ei ilmeisesti ollut mitään korona vaaraakaan. Peräänkuuluttaisin tässä vastuuta, joka meidän kaikkien tulisi ottaa, jotta tämä tilanne joskus rauhoittuisikin ja muistuttaisin, että eikö nyt olisi turvallisin shoppailla siellä netissä jos shoppailla täytyy.

Toinen syy miksi minun somessa ei nähty yhtäkään black week-tarjousta on se, että en halua kannustaa tuollaiseen kulutushysteriaan. Some on itselleni työväline ja teen jonkin verran myös kaupallisia yhteistöitä, mutta haluan tehdä sitä vastuullisesti. En halua kannustaa ihmisiä ostamaan pelkästä ostamisen ilosta tai rynnimään ostoskeskuksiin kun pandemia jyllää.

Vaikka teen somekanavissani myös kaupallisia yhteistöitä, haluan kannustaa ihmisiä ostamaan harkitusti ja tarpeeseen ja puhun aiheesta usein myös somessani. Haluan kannustaa myös kestävään kulutukseen, kierrätykseen, ekologisuuteen ja kiertotalouteen.

Tänä päivänä ihmisten tulisi tukea myös enemmän kotimaista käsityötä ja suosia kiertotalous ajattelua. Somepostauksissani tulee siis jatkossakin vilahtamaan mm. Mansen Suutari, MEA, MK Inspiration ja monet muut, jotka ovat kaikki kotimaisia käsityöläisiä sekä valmistavat kierrätysmateriaalista ja tukevat mm. kiertotaloutta sekä kestävää kulutusta.

Tuntuu, että tänä päivänä ihmiset tavoittelevat onneaan materialla. Kun katsoo esim. tämän päivän somea, kuviin asetellaan merkkilaukut, kellot ym. näkyvästi ”muka vahingossa” esille.

Materialla haetaan hyväksyntää ja ihailua. Mielestäni se on äärettömän surullista. Toivoisin, että digitaalisen sisällön tuottajat toimisivat tänä päivänä vastuullisemmin.

Itse teen nykyään kaupallisia yhteistöitä vain yritysten kanssa, joiden tuotteita tai palveluita arjessani todella käytän. Tätä toivon myös muilta. Toivoisin somessa myös enemmän esimerkkiä kierrätykseen, kotimaisuuteen, kiertotalouteen jne.
Kun löysin muutama vuosi sitten konmari-siivousmetodin, aloin kiinnittämään huomiota omaan kulutukseeni.

En halua ympärilleni mitään ylimääräistä tavaraa.”Kun karsimme tavaramäärää ja käytännössä panemme kotimme detox-puhdistuskuurille, kuuri vaikuttaa puhdistavasti kehoomme.” Suosittelen tutustumaan Konmari-metodiin!

Lisäksi kannustan materian sijaan hankkimaan elämyksiä. Tavarat tuovat usein vain hetkellisen ilon, mutta elämykset tuovat iloa muistoissamme ikuisesti.

Näin joulun alla, kun kulutushysteria vain yltyy, toivoisin ihmisten antavan enemmän toisilleen aikaa kuin materiaa. Ihanaa joulukuuta kaikille! Pitäkää huolta itsestänne sekä läheisistänne ja ostakaa harkitusti.

Kuvat Petri Naukkarinen


VIRAALI-VIDEOITASUOSITUIMMAT

Seiska: Helena Koivu vaatii Mikko Koivulta jättisummia

Mikko ja Helena Koivun avioeroa puidaan amerikkalaisessa oikeusistuimessa. NHL-miljonääri Mikko Koivu ja hänen vaimonsa Helena Koivu ilmoittivat vuosi sitten...

Seiska: Eronneella Niklas Hagmanilla oudot asumisjärjestelyt – asunut vuosia hotellissa

Niklas Hagman asuu Seiskan mukaan hotellissa. Entinen NHL-jääkiekkoilija Niklas Hagman ja ex-missi Piritta Hagman erosivat 12 avioliittovuoden jälkeen vuoden...

Valtteri Bottas jakoi yhteiskuvan rakkaansa kanssa – ”Etkö anna hänenkään…”

Valtteri Bottas jakoi kuvan rakkaansa Tiffany Cromwellin kanssa pariskunnan yhteiseltä pyöräilylenkiltä. Formulakuljettaja Valtteri Bottas ja hänen naisystävänsä, australialainen pyöräilijä...

Renne Korppilasta eronneen Iida Ketolan jättiyllätys – muuttaa maalle

Iida Ketola kertoo ostaneensa talon maalta. Tilalle naisen seuraksi muuttaa kesäkuussa myös kolme lammasta sekä kanoja. Kampaajana työskentelevä Iida...

MTV: Hellekupla poksahtaa pian – säähän täyskäännös jo ehkä viikonloppuna

Suomea on hellinyt viime päivinä kauan odotettu kesäinen lämpö. Taivaalle on kuitenkin pian kerääntymässä synkkiä pilviä. Aina Mustaltamereltä saakka...

MTV: TikTok-käyttäjä ei tiennyt, minkä kanssa pelleili

Mies kuvasi videolle, kuinka hän kosketteli rannalta löytämäänsä outoa otusta. Myöhemmin selvisi, että kyseessä oli vaarallinen portugalinsotalaiva. Aika ajoin...

Menikö nyt oikein? Moottori rikki katsastuksessa – omistaja jäi korvauksetta

Katsastustasemalta korvauksia vaatinut auton omistaja jäi vaille korvauksia, vaikka hänen autonsa moottori vaurioitui päästömittauksen aikana. Iltalehti kertoo Oulun seudulla...