Brittitutkimus: Koronaviruksen oireet ovat muuttuneet


Iso-Britanniassa on jyllännyt kesäkuun alusta lähtien voimakkaimmin koronaviruksen delta-variantti, jota aiemmin kutsuttiin Intian variantiksi, uutisoi BBC.

Delta-variantti leviää alkuperäistä koronavirusta ja sen muita muunnoksia helpommin sekä nopeammin, kuten Kanta-Hämeen sairaalaepidemiassa huomattiin toukokuun lopussa, kun se tartutti potilaita, heidän vieraitaan sekä sairaalahenkilökuntaa kirurginmaskienkin läpi. Jopa kahteen kertaan rokotettu henkilö menehtyi saatuaan tartunnan delta-variantista.

Uudet oireet

Tuoreessa brittiläistutkimuksessa havaittiin, että delta-variantin oireet poikkeavat merkittävästi koronaviruksen tunnetuista yleisistä oireista, jotka ovat yskä, kuume sekä haju- tai makuaistin menettäminen. Delta-variantin yleisimmät oireet ovat edellä mainittujen sijaan päänsärky, kurkkukipu ja vuotava nenä.

Epidemiologian professori Tim Spector johtaa koronaoireita tutkivaa Zoe Covid Symptom study -hanketta, johon saatiin sovelluksen kautta tietoa tuhansilta sairastuneilta. Tutkimuksen mukaan kuume on oireena vielä melko yleistä, mutta haju- tai makuaistin menettäminen ei ole enää kymmenen yleisimmän oireen joukossa.

Vaikea erottaa flunssasta

Spector kertoi BBC:lle, että varsinkin nuoren ihmisen sairastuminen delta-varianttiin voi muistuttaa pahaa nuhaa tai flunssaista oloa. Henkilö voi siis tartuttaa taudin muihin, vaikka ei tuntisi oloaan sairaaksi. Spector varoittaa, että kun oireet eivät ole voimakkaita, monet voivat luulla sen olevan tavallista flunssaa ja lähtevät esimerkiksi juhliin, joissa he voivat tartuttaa herkästi leviävää varianttia muihin ja riskeerata heidän terveytensä. Spector korostaa, että jokaisen tulee aina mennä koronatestiin, jos vähänkin epäilee saaneensa tartunnan.

Delta-variantti edustaa tällä hetkellä 90 prosenttia koronaan sairastuneista Britanniassa.

Lähde: BBC

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT