Kanta-Hämeessä kaksi kertaa rokotettu kuoli – ylilääkäri: ”Enempää rasitusta ei kestetä”


Suomessa koronaepidemian leviäminen on alkanut lievästi vähentyä, mutta joissakin sairaanhoitopiireissä varsinkin Intian variantti aiheuttaa hankaluuksia.

Hämeenlinnassa kolmesta tartunnasta lähti liikkeelle alle kolmessa viikossa 90 sairastuneen ketju. Epidemia levisi myös Kanta-Hämeen keskussairaalassa henkilökunnan ja potilaiden keskuudessa sekä kodeissa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin keskussairaalan johtajaylilääkäri Sally Leskinen kertoi torstaina 27.5. tiedotustilaisuudessa maakunnan vaikeasta tilanteesta.

Kanta-Hämeessä oli raportoitu 26.5. mennessä 90 uuteen ketjuun liittyvää tartuntaa. Tartunnan saaneista 44 oli saanut ensimmäisen rokotteen ja 13 oli saanut kaksi rokotetta. 11 heistä on menehtynyt. Yksi kuolleista oli Leskisen mukaan rokotettu kahteen kertaan. Ylilääkärin mukaan kuolleiden keski-ikä on 84 ja osa heistä oli jo valmiiksi vakavasti sairaita. Hän korostaa, että ilman rokotteita tilanne olisi vielä huonompi.

”Enempää rasitusta ei kestetä”

Kanta-Hämeessa on havaittu, että Intian variantti leviää muita koronan versioita helpommin. Virus on tarttunut myös maskeista huolimatta joihinkin potilaisiin, sairaalahenkilökunnan jäseniin sekä sairaalassa vierailleisiin potilaiden läheisiin.

– Pelkästään yksi maski hoitohenkilökunnalla ei riitä. Näitä toimia ollaan kehitetty, Leskinen sanoo.

Keskussairaalan hoitohenkilökunta käyttää nyt FFP2- ja FFP3-hengityssuojaimia. On myös harkittu hoitohenkilökunnalle mahdollisesti kolmatta rokotusta.

Leskisen mukaan Kanta-Hämeen sairaanhoidon kuormitus on tällä hetkellä täysi, minkä vuoksi kaikki ei-kiireellinen hoito myös poliklinikoilta on nyt jouduttu ”viemään alas”, jotta sairaalan ydintoiminta voidaan varmistaa.

– Tilanne on niin kireä, että yhtään enempää rasitusta ei kestetä.

Alueellisia rajoituksia, mukaan lukien rippikoulut

Leskinen sanoo, että maakunnassa on nyt jouduttu voimakkaasti levinneen epidemian vuoksi tekemään ikäviä toimia. Alueen ylä- ja ala-asteita suositellaan siirtymään etäopetukseen maanantaista 31.5. lähtien. Jos etäopetus ei ole lukioissa mahdollista, suositellaan maskia. Kevätjuhlat ja todistusten jaot suositellaan äärimmäisen lyhyiksi ulkotilaisuuksiksi oman luokan kesken maskein. Leskinen suosittaa myös, että maakunnan urheilutoiminta tulee keskeyttää.

Leskinen korostaa, että Intian variantti voi esiintyä monilla varsinkin yhden rokotteen saaneilla hyvin vähäoireisena eikä itämisvaiheessa oleva virus aina edes anna positiivista testitulosta, mutta kantaja kuitenkin levittää sitä, joten kaikkien tulee olla hyvin varovaisia, myös kotona.

Leskinen korostaa, että rokotteet antavat edelleen hyvän suojan koronavirusta ja varsinkin sen vakavampia oireita vastaan, ja tartuntaketjussa vakavasti sairastuneet olivat jo valmiiksi perussairaita, joten minkäänlaista hysteriaa tilanteesta ei tule syntyä.

Leskinen on myös keskustellut Kanta-Hämeen seurakuntien kanssa, ja he ovat yhdessä päätyneet suosittamaan rippileirien perumista. Leskisen mukaan jo aloitetut rippileirit tulee joko suorittaa etänä tai siirtää myöhemmäksi.

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT