Foreca: Uusi lumitykitys saapuu Suomeen tänä yönä – myös etelään


Forecan ennusteen mukaan Suomeen on saapumassa useamman päivän kestäviä sateita jo tiistai-illan ja keskiviikon vastaisen yön aikana. Pohjoisessa lunta voidaan saada 30 senttimetriä. Etelässä sateet alkavat lumena, mutta muuttuvat vähitellen vedeksi.

Viikonloppuna ympäri Suomea pyrytti lunta sekä räntää, etelässä asti. Lapissa lunta satoi paikoin jopa 37 senttimetriä. Myös kylmää ilmaa virtasi Suomeen – Utsjoen Nuorgamissa mitattiin syyskauden tähän mennessä kylmin lämpötila, −10,0 astetta.

Forecan ennusteen mukaan tulevalle yölle ennustetaan uutta lumitykitystä, sillä lounaasta on saapumassa sadealue tiistai-illan ja keskiviikon vastaisen yön aikana. Sade voi jatkua ainakin perjantaihin saakka.

– Sade alkaa lumena etelässäkin, missä lunta voi tulla vesisateen edellä 1–5 senttimetriä. Pohjoisessa lunta voi sataa torstaina 5–15 senttimetriä ja perjantaina toiset 5–15 senttimetriä, paikallisesti jopa 20 senttimetriä. Yhteensä siis jopa 10–30 senttimetrin lumikertymät ovat mahdollisia pohjoisessa, mutta Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vesisade verottaa maassa pysyviä senttejä, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Sateet hieman lämmittävät säätä ja viikonlopuksi on odotettavissa monin paikoin poutaisempaa, mutta seuraava matalapaine on tulossa jo ensi viikon alussa.

Myös etelässä tulee varautua lumisadeteeseen

Tiistaina päivällä länteen ja itään ennustetaan joitakin sadekuuroja, varsinkin Lapin itäpuoliskolle. Sateet ovat idässä lumisia ja lännessä vetisempiä.

– Tiistai-illaksi lounaasta saapuu sadealue, jonka alkupuolella sade on pääosin lunta. Keskiviikon vastaisena yönä lämpötila laskee alkuun laajalti pakkaselle, mutta sateen yhteydessä plusasteiset lämpötilat leviävät yöllä etelään ja länteen. Lounaasta alkaen sade alkaa muuttua yön ja aamun mittaan vedeksi etelässä ja osassa länttä, ennustaa Jenna Salminen.

Keskiviikkona aamulla etelässä ja lännessä voi olla paikoin lunta maassa ja taivaalta tulla lumensekaisia sateita tai jo vettä. Iltaa kohti sateet leviävät myös itään ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Kainuun alueille.

Keskiviikkona sade kohottaa lämpötiloja tiistain lukemista. Lounaassa on keskiviikkona 5–10 astetta ja muualla maan etelä- ja länsiosassa laajalti 1–6 astetta. Idässä on parisen astetta plussaa Pohjois-Karjalaa lukuun ottamatta. Pohjois-Karjalasta Meri-Lappiin lämpötilat ovat nollan molemmin puolin, muualla Lapissa on enimmäkseen nollasta viiteen pakkasastetta. 

Torstain vastaisena yönä pakkasta on tämän hetken ennusteen mukaan vain Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla alueella.

Meteorologi Jenna Salmisen mukaan sateet ovat torstaina ja perjantaina Lapissa enimmäkseen lunta ja muualla räntää sekä vettä. Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lumi- ja räntäsateet muuttuvat vedeksi, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaan itäosassa sateen olomuoto vaihtelee. Maan etelä- ja keskiosassa sateet ovat torstaina ja perjantaina enimmäkseen vettä.

Yllä olevalta videolta voi katsoa Forecan kuukausiennusteen.

SUOSITUIMMAT