Forecan ennuste: Kiirastorstaina ja pääsiäispäivänä pyryttää lunta, mutta lämmöstäkin päästään nauttimaan


Talvi ei hellitä otettaan vielä pääsiäisenäkään, eli kesärenkaisiin vaihtamisen kanssa ei tarvitse kiirehtiä.

Forecan meteorologi Markus Mäntykannas ennustaa torstaille ja perjantaille viilenevää ilmaa sekä lunta, räntää ja vettä.

– Jo torstain vastaisena yönä lännessä ja etelässä sataa räntää ja lunta. Torstai voikin alkaa varsinkin sisämaassa aika lumisena, mutta päivän aikana mennään selvästi lämpöasteille, jolloin sateet muuttuvat osassa maata rännäksi ja vedeksi. Iltaa kohden sateet muuttuvat jälleen lumisemmiksi. Viimeiset sateet etelässäkin voivat tulla silkkana lumena torstai-iltana. Idässä lunta voi tulla hetkittäin reippaamminkin, mutta sade on melko paikallista, Mäntykannas sanoo.

Ennuste torstai-iltapäivälle 14.4.2022.
Forecan ennuste torstai-iltapäivälle 14.4.2022.

Sateiden jälkeen sää pakastuu perjantain vastaisena yönä. Etenkin lännen ja pohjoisen selkeillä alueilla mennään selvemmin pakkaselle.

Tienpinnat voivat olla liukkaita perjantaina, mutta sateet alkavat hellittää. Lännessä voi olla aurinkoinen pitkäperjantai ja jopa lähelle 10 asteen lämpötiloja. Lapissa saattaa liikkua paikallisia lumi- ja räntäkuuroja. Idässä ja pohjoisessa sää näyttää pilvisemmältä ja koleammalta.

Mäntykannas lupailee pohjoiseen vielä kokonaisuudessaan hyviä säitä lasketella ja hiihtää.

– Päivisin ei mennä liikaa plussalle, jolloin hanki pysyy hyvänä hiihtoa varten. Öisinkin on reippaasti pakkasia, Mäntykannas sanoo.

Lauantaina korkeapaineen selänne antaa etelään auringonpaisteen mahdollisuuden, mutta pohjoisessa on pilvistä. Lämpötilat ovat viiden asteen molemmin puolin kautta maan.

Pääsiäispäivän eli sunnuntain sateiden ennuste on vielä epävarma, mutta Mäntykannaksen mukaan talviset olosuhteet voivat jälleen nostaa päätään.

– Tässä on ihan talvisen sään potentiaalia, lunta voi tulla reippaasti, räntääkin mahdollisesti. Tällä hetkellä näyttää, että pyry osuisi maan itäosaan, mutta sateiden paikka voi vielä muuttua. Siellä missä aurinko paistaa sunnuntaina, voi olla 5–10 plusastetta.

Maanantaina 18. huhtikuuta eli toisena pääsiäispäivänä sateet voivat olla jo ohi ja ylimmät lämpötilat voivat olla aurinkoisilla alueilla 10 asteen tienoilla maan etelä- ja keskiosassa, pohjoisessa reilut viisi astetta.

Kuukausiennusteen mukaan 18. huhtikuuta alkava viikko on koko Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi. Poikkeamat ovat 0–3 astetta keskimääräistä kylmempään suuntaan, pienin 0–1 asteen poikkeama on pohjoisessa.

Myös sademäärät ovat kuukausiennusteen mukaan ensi viikolla Suomessa laajalti keskimääräistä pienempiä, mutta liikkeellä on pienikokoisia matalapaineita.

– Näissä sateiden olomuoto voi olla mitä tahansa. Kannattaa varautua siihen, että edelleen ensi viikolla on talvisen sään potentiaalia, paikallisesti voi pyryttää lunta. Varsinkin yö- ja aamuaikaan maisema voi muuttua hyvinkin talviseksi, ihan eteläisintä Suomea myöten, Mäntykannas varoittelee.

Lähde: Foreca

SUOSITUIMMAT