HS: Puutiaisaivotulehdusten määrä moninkertaistui Uudellamaalla – punkkeja nyt myös Helsingin ydinkeskustassa


Puutiaisten aiheuttamien puutiaisaivotulehdusten määrä on moninkertaistunut Uudellamaalla, kertoo Helsingin Sanomat

Puutiaisia on löytynyt tänä kesänä myös Helsingistä lähes kaikilta kaupungin viheralueilta, myös aivan ydinkeskustasta, uutisoi Helsingin Sanomat.

Viime vuonna Suomessa todettiin ennätysmäärä puutiaisaivotulehduksia. Koko maassa niitä oli yhteensä 91, mutta HS:n mukaan lähes puolet Manner-Suomessa todettavista puutiaisaivotulehdustapauksista diagnosoidaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella. HUSin alueella tapausluku oli 29 vuonna 2019 ja 46 vuonna 2020. Kymmenen viime vuoden aikana tapaukset ovat peräti kuusinkertaistuneet HUSin alueella.

Puutiaisen puremalta voi suojautua pitämällä pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaisia paitoja. Puutiaisaivotulehdukselta voi suojautua ottamalla etukäteen rokotuksen, joka ei kuitenkaan suojaa Lymen taudilta eli borrelioosilta. Hoitamaton borrelioosi voi johtaa myöhäisborrelioosiin tai krooniseen borrelioosiin, joka sisältää monenlaisia iho-, hermosto-, nivel- ja sydänoireita.

Puutiaisten esiintymisraja on hivuttautunut Suomessa entistäkin pohjoisemmaksi. Punkkiliven punkkikartasta näkyy, että punkkeja löytyy aina Utsjoella asti, tosin Lapissa määrät ovat huomattavasti vähäisempiä kuin Etelä-Suomessa ja rannikoilla.

Tutkivat arvelevat punkkien määrän lisääntymisen johtuvan mahdollisesti ilmastonmuutoksen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä.

Lähde: Helsingin Sanomat

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT