Huh! Fordin SuperVan kiihtyy nollasta sataan alle 2 sekunnissa


Tässä autossa jylläävät sähköiset hevosvoimat!

Ford julkisti ultratehokkaan täyssähköisen Ford Pro Electric SuperVanin 2022 Goodwood Festival of Speed -tapahtumassa Isossa-Britanniassa.

SuperVan hyödyntää sähköisen suorituskyvyn ja paremman liitettävyyden hyödyt täysin saavuttaakseen kaikkien aikojen kovimman suorituskyvyn, jota Fordin pakettiauto on koskaan tarjonnut.

Noin 2 000 hevosvoimaa

Neljä sähkömoottoria, 50 kWh nestejäähdytetty akku ja autoon varta vasten suunniteltu ajohallintajärjestelmä tuottavat noin 2 000 hevosvoiman tehon, minkä ansiosta auto kiihtyy 0-100 km/h nopeuteen alle kahdessa sekunnissa. SuperVanin rata-ajoon suunnitellussa alustassa on komponentteja äskettäin julkistetusta E-Transit Customista, joka on Euroopan myydyimmän pakettiauton täyssähköinen versio. Suorituskykyä täydentävät lisäksi Fordin tuotantoautoista tuttu SYNC-teknologia ja Electric SuperVanin toimintojen hallintaan suunnitellut lisäominaisuudet.

Parempi liitettävyys pitää kuljettajan ajan tasalla, ja mahdollistaa optimoidun suorituskyvyn ja reaaliaikaisen tiedonsiirron auton etähallintaa varten. Autossa on myös samanlaiset valittavat ajotilat ja jarruenergian talteenotto kuin Fordin normaaliin liikenteeseen tarkoitetuissa sähköautoissa.

Ford Performance ja itävaltalaisen STARDin sähkömoottoriurheilun asiantuntijat kehittivät autoa salassa. Ulkonäön on suunnitellut Fordin muotoilutiimi Kölnissä Saksassa.

Fordin SuperVan on sykähdyttänyt jo vuosikymmeniä

Fordin ensimmäinen SuperVan julkistettiin vuonna 1971. Siinä oli Le Mansin voittaneen Ford GT40 -mallin moottori keskelle asennettuna. Näin luotiin ainutlaatuinen Transit Mk. 1. Samaa kaavaa käytettiin myös seuraavan SuperVanin luomisessa. Toisen SuperVanin, Transit Mk. 2:n, lasikuitukori kätki sisäänsä 590 hv tehoisen Fordin C100 Cosworth V8 -kilpa-auton monokokin. SuperVan 3 (Transit Mk. 3) syntyi edeltäjänsä pohjalta, ja sen voimanlähteenä toimi 650 hevosvoiman Cosworth HB-moottori, jota käytettiin myös tuon aikakauden Formula 1 -autoissa.

– Nyt tuomme SuperVanin 2000-luvulle. Auto tarjoaa huimat 2000 hevosvoimaa, vertaansa vailla olevaa jännitystä ja uuden E-Transit Customin inspiroimaa ainutlaatuista tyyliä. Mutta suorituskyky ei ole pelkkiä hevosvoimia – Electric SuperVan pystyy tuottamaan myös reaaliaikaista dataa insinööreille suorituskyvyn optimoimiseksi, ihan kuin parhaimmat kilpa-autot, sanoo Mark Rushbrook, Global Director, Ford Performance Motorsports.

– Ford Pro -palveluissa on kyse asiakkaiden tuottavuuden parantamisesta – siis, miksipä emme olisi luoneet uutta täyssähköistä Electric SuperVania, joka todistaa sähköistämisen ja liitettävyyden voiman, toteaa Hans Schep, General Manager, Ford Pro, Europe.

– Tämä uskomaton auto nostaa E-Transit Customin kehittyneen teknologian ja ainutlaatuisen ulkonäön täysin uudelle tasolle ja on supernopea todiste Ford Pron liitettävien palveluiden ekosysteemin voimasta, Schep jatkaa.

Ford Pro Electric SuperVan paljastettiin Goodwood Festival of Speed -tapahtumassa, jossa myös uuden sukupolven Ford Ranger Raptor teki Euroopan debyyttinsä.

Suunniteltu uuden Ford E-Transit Customin pohjalta

Ford Pro Electric SuperVan -mallia on valmistettu vain yksi kappale, ja Fordin muotoilutiimi sai vapaat kädet luoda siihen ulkonäön, joka herättää huomiota ja kuvastaa auton äärimmäistä suorituskykyä. Mallin ainutlaatuinen ulkonäkö muodostuu muun muassa vaikuttavien renkaankaarien, lihaksikkaan tyylin ja ainutlaatuisen värityksen ansiosta. Täyssähköinen voimansiirto mahdollisti kehitystiimille enemmän vapauksia toteutukseen verrattuna polttomoottoriautoihin.

– Mahdollisuus olla osa ikonisen SuperVanin tarinaa ja kuvitella, miltä se voisi näyttää 2000-luvulla, oli unelmien mahdollisuus, sanoo Amko Leenarts, Director, Design, Ford of Europe.

– SuperVanin neljäs malli on suunniteltu olemaan nopein ja äärimmäisin, mutta silti säilyttämään Transitin DNA. Mittasuhteet ovat dramaattisemmat kuin suunnittelemassamme E-Transit Customissa ja koko keulan ylittävä valopalkki luo autolle futuristisen ilmeen.

SuperVanin moottoriurheiluun suunnitellussa rakenteessa yhdistyvät E-Transit Customin pohjalevy ja kevyet komposiitista valmistetut korirakenteet. Ainutlaatuinen 50 kWh nestejäähdytetty akku on asennettu siten, että on saavutettu optimaalinen painonjakauma ja matala painopiste. Akku on mahdollista ladata täyteen noin 45 minuutissa käyttäen sähköautoille tarkoitettua vakiopikalaturia. Kuljettaja voi seurata latauksen ja akun tilaa ohjaamossa olevalta kosketusnäytöltä.

Kuten missä tahansa hyvässä pakettiautossa, myös Electric SuperVanissa on kuormatila kuljettajan takana. Kuorman lastaaminen ja purkaminen onnistuu helposti sivuoven kautta, ja Ford kehittää elektromagneettista avausjärjestelmää, jota voi käyttää SYNC-näytön kautta.

Autossa on useita sisäänrakennettuja kameroita, joiden avulla yleisö eri puolilla maailmaa pystyy osallistumaan SuperVanin suoritukseen vaikuttavien rata-ajojen aikana. Kuten Ford E-Transitissa, kuljettaja näkee kameroiden syötteen ohjaamon näytössä ja voi päättää, minkä kameran kuvaa käyttää auton hallinnoimiseksi erityisesti ahtaissa paikoissa.

Ford Performancen ja STARDin moottoriurheilusta tulleet vaikutteet näkyvät autossa välittömästi; edessä oleva dramaattisesti muotoiltu ilmanjakaja, sivuhelmat ja takadiffuusori voisivat hyvin löytyä myös kilpa-autosta. Radikaalisti muotoillun perän leikkaukset ja selkäevä ohjaavat ilmaa takasiipeen, mikä parantaa SuperVanin downforcea ja pitoa radalla

Moottoriurheilusta tulleet vaikutteet jatkuvat myös korin alla. Auton jokaisessa kulmassa on eripituiset kaksoistukivarret. Moottoriurheilutason etu- ja taka-apurungot, pystytuet ja jarrut takaavat valtavissa suoranopeuksissa tarvittavan jarrutus- ja ohjauskyvyn.

Lisää suorituskykyä ja tuottavuutta datan avulla

Ford Pro Electric SuperVanin ohjaamossa on FIA:n standardit täyttävä turvakaari ja kilpaistuimet sekä suuri, Fordin tuotantoautoissakin oleva, SYNC-kosketusnäyttö, jonka avulla hallitaan edistyksellisiä liitettävyys- ja tietoviihdejärjestelmiä. Tarvittaessa kuskit voivat suunnitella SYNC-näytön kautta reitin, etsiä laturin, muodostaa WiFi-yhteyden ja soittaa puheluita.

Kosketusnäytön kautta on mahdollista myös valita kulloiseenkin tilanteeseen sopivin Electric SuperVanin ajotila, joka vaikuttaa auton vääntöön, jarrutusenergian talteenottoon ja reagointiin.

  • Road – harvinaisiin tilanteisiin, jolloin ajetaan ”normaalisti”
  • Track – tasapainottamaan nopeutta ja kaarreajo-ominaisuuksia radalla ajettaessa sileillä kisarenkailla
  • Drag – maksimikiihdytykseen kiihdytysajossa ajettaessa siihen tarkoitetuilla renkailla
  • Drift – näyttävään driftingiin, käsittelynäytöksiin ja lumella ajoon
  • Rally – optimaaliseen suorituskykyyn rallin asfaltti- ja soraerikoiskokeilla erikoisrenkailla

Suorituskykyyn tarjoaa hienosäätöä elektroniikkapaketti, joka sisältää luistoneston, Launch Control -järjestelmän, varikkokaistan nopeudenrajoittimen ja kolmivaiheisen regeneratiivisen jarrutuksen energian palauttamiseksi akkuun – samalla tavalla kuin E-Transit toimii L-asennossa. Alhaisilla nopeuksilla ajettaessa ECO tila pitää moottorit optimaalisessa hyötysuhteessa ja kääntää regeneratiivisen jarrutuksen maksimiin. Maksiminopeuden saavuttamiseksi E-Boost -painike antaa väliaikaisesti enemmän tehoa ja vääntöä.

Tyre Cleaning -valinnan ansiosta voi olla odotettavissa jännittäviä ajonäytöksiä. Tämä uusi ominaisuus jarruttaa toista akselia ja pyörittää samanaikaisesti toista. Näin pystytään polttamaan renkaita näyttävästi sekä etu- että taka-akseleilla, mikä auttaa puhdistamaan ja lämmittämään renkaat ennen ajoa.

Kuten modernit kilpa-autot – ja Fordin pakettiautot – Electric SuperVan voi lähettää reaaliaikaista dataa auton etähallintaa varten, jolloin Ford Performancen radalla olevat insinöörit voivat tarkkailla Electric SuperVania tarkoitukseen suunnitellusta ohjelmistosta, joka tuottaa reaaliaikasta tietoa nopeudesta, kierrosajoista ja auton järjestelmistä.

Sen lisäksi, että Electric SuperVan esittelee Fordin edistynyttä sähköauto- ja liitettävyysosaamista, se on myös kovalla nopeudella toteutettu tieteellinen kokeilu. Auton vaativat ajotilanteet ja rajoittamaton suunnittelukonsepti antavat Fordille mahdollisuuden venyttää sähköautojen suunnittelun ja liitettävyyden rajoja parantaakseen niin tulevaisuuden kilpa-autoja kuin normaaliin liikeenteeseen tarkoitettuja ajoneuvojaan, ohjelmistojaan ja palveluitaan.

Goodwoodissa SuperVanin ratissa on Romain Dumas, jonka tehtäväksi on annettu vapauttaa Electric SuperVanin suorituskyky kokonaan. Dumas’n meriitit perinteisessä ja sähkömoottoriurheilussa ovat vertaansa vailla; hän on tehnyt ennätykset sekä Goodwoodin että Pikes Peakin mäkinousuissa. Hänen hallussaan on myös kierrosennätys pelottavalla Nordschleifen radalla, jolla hän on voittanut neljä Nürburgringin 24 tunnin kilpailua. Dumas’n monipuoliseen moottoriurheilukokemukseen kuuluu myös ennätys Le Mansin 24 tunnin ajossa, FIA World Endurance Championship -titteli ja luokkavoitto Monte Carlon rallissa.

SUOSITUIMMAT

Seiska: Roope Salmisen salattu avopuoliso on Sannin ex-rakas – tässä rakastavaisten muut eksät

Juontaja-muusikko Roope Salminen ei ole viime aikoina kommentoinut yksityiselämäänsä julkisesti eikä mahdollista puolisoaan, mutta Seiska uutisoi varmana tietona, että Salminen asuu yhdessä...

Seiska: Piritasta eronnut Niklas Hagman löysi uuden rakkaan!

Seiska tietää kertoa, että entinen jääkiekkoilija Niklas Hagman on löytänyt elämäänsä uuden rakkauden. Hänen on nähty lomailevan Kreikassa näyttävän vaaleaverikön kanssa. Kaksikko...

Seiska: Vesa-Matti Loirin terveysongelmat pahenivat tragedian myötä

Kerroimme aiemmin tällä viikolla Seiskan uutisoinnin pohjalta, että Vesa-Matti Loiri, 77, on joutunut sairaalahoitoon. Viihteen monitaituri on kärsinyt...

Seiska: Johanna Tukiaisen äiti järkyttyi sieppauksesta: ”Kukaan ei pysty ymmärtämään, miksi he toimivat näin!”

Seiska uutisoi eilen maanantaina Johanna Tukiaisen, 44, siepanneen sijaishuoltajuuteen oikeudessa määrätyn puolitoistavuotiaan tyttärensä ja lähteneen karkumatkalle epäillysti ex-kihlattunsa, loviisalaisen Veijo Lallin, 61,...

Sointu Borg Seiskalle Diili-voittonsa lopputuloksesta: ”Mitä sitä turhia kiertelemäänkään”

Kun Sointu Borg voitti viime vuonna Diili-kilpailun, hän sai ohjelmassa luvatun palkinnon eli kehitysjohtajan pestin Jaajo Linnonmaan yhtiöihin. Borg...

Seiska: Johanna Tukiainen sieppasi tyttärensä! Pakomatkalla poliisi perässään

Poliisi etsii Johanna Tukiaista, 44, jota syytetään tyttärensä sieppaamisesta, uutisoi Seiska. Seiskan mukaan Tukiaisen puolitoistavuotiaasta tyttärestä tehtiin toukokuun alussa...

Salkkarit-tähti meni naimisiin! Katso kuva persoonallisesta häätyylistä Seiskan kuvalinkistä

Seiskan kuvaaja on ollut todistamassa, kun Salatuista elämistä tunnetuksi tullut Petteri Paavola on astellut tuoreen vaimonsa kanssa kirkosta ulos.

31-vuotias Emmerdale-näyttelijä on kuollut

Näyttelijä ja muusikko Sam Gannon, 31, menehtyi yllättäen lomamatkalla Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Tiedotusvälineiden mukaan Gannon oli Kaliforniassa sukuloimassa. Kuolinsyy ei...

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje