Huippunopea Ford Mustang Mach-E GT saapuu Eurooppaan


Suomeen on tulossa huippunopea Mustang-sähköauto, joka kiihtyy nollasta sataan vain 3,7 sekunnissa. Täyssähköisen 465-hevosvoimaisen Mustang Mach-E GT:n ostajille tarjotaan myös ilmaiseksi viiden vuoden jäsenyys FordPass-latausverkostoon sekä vuoden jäsenyys IONITY-verkostoon.

Ford on esitellyt Euroopassa erittäin suorituskykyisen Mustang Mach-E GT -mallin, joka tulee Euroopan markkinoille loppuvuonna 2021. Mustang Mach-E GT on Fordin mukaan luokkansa nopeiten kiihtyvä auto, nollasta sataan 3,7 sekuntia. Siinä on 465 hevosvoimaa, nelivetojärjestelmä ja täyssähköinen voimansiirto, jonka ansiosta suorituskyky on hyödynnettävissä koko ajan.

Mustang Mach-E GT -mallin omistajilla on pääsy alan kattavimpaan latausverkostoon Euroopassa, mistä on hyötyä pidempiä matkoja silmällä pitäen. Kaikki Mustang Mach-E:n vuonna 2020 ja vuoden 2021 aikana tilanneet saavat viiden vuoden ajaksi ilmaisen jäsenyyden kasvavaan FordPass-latausverkostoon. Verkostossa on nyt yli 155 000 latausasemaa Euroopassa. Palvelu on toteutettu yhteistyössä NewMotionin kanssa.

Lisäksi Mach-E -asiakkaat saavat vuoden ilmaisen jäsenyyden IONITY-pikalatausverkostoon, jossa on tällä hetkellä yli 270 latausasemaa. Tavoite on, että IONITY-latausverkostossa on 400 asemaa tämän vuoden loppuun mennessä. Latauksesta veloitetaan toteutuneet kustannukset.

Mustang Mach-E GT esiteltiin ensimmäisen kerran Rotterdamissa järjestetyssä Fordin Go Electric -kiertueen tapahtumassa.

– Uusi Mustang Mach-E GT näyttää, mistä täyssähköisessä suorituskyvyssä on todella kyse. Latausverkostomme avulla Mustang Mach-E -asiakkaat voivat nauttia sähköisestä Mustang-ajokokemuksesta tietäen, että auton saa helposti ladattua kaikkialla Euroopassa, sanoo Ford Europen johtaja Stuart Rowley.

Sähköistä suorituskykyä

Ford hehkuttaa, että Mustang Mach-E GT tarjoaa suorituskyvyn lisäksi ikonisen Mustang-urheiluauton luonteen sekä tilat viidelle matkustajalle. 465-hevosvoimainen, kaksi moottoria käsittävä voimansiirto tuottaa 830 Nm vääntöä erikseen etu- ja taka-akseleille. Tämän ansiosta auto reagoi entistä nopeammin ja kiihtyy 0–100 km/h samassa ajassa kuin Tesla Model Y. Huippunopeus on rajoitettu 200 km/h.

Mach-E GT:ssä on MagneRide adaptiivinen jousitus, 20-tuumaiset kevymetallivanteet, punaiseksi maalatut jarrusatulat sekä ainutlaatuiset ulkovärit Grabber Blue ja Cyber Orange. Ohjaamon 15,5-tuumainen full HD -kosketusnäyttö toimii uuden sukupolven SYNC-tietoviihdejärjestelmän käyttöliittymänä. Järjestelmä oppii tuntemaan kuljettajan tavat ja tekee niiden perusteella älykkäitä ehdotuksia. Urheilullista tyyliä täydentävät Ford Performance -istuimet sekä ohjauspyörä mokkanahkaisilla yksityiskohdilla.

Mustang Mach-E GT:ssä on vakiovarusteena pidemmän toimintamatkan takaava 88 kWh akku. Auton arvioitu toimintamatka onkin jopa 500 km (WLTP). Intelligent Range -järjestelmä ennustaa tarkasti jäljellä olevaa toimintamatkaa ottamalla huomioon kuljettajan ajotavan, sääennusteet ja muista Mustang Mach-E -autoista saadun datan.

Fordin nelivetoinen Mustang Mach-E vakiomalli, jossa on isompi 98 kWh akku, kiihtyy 0–100 km/h nopeuteen 5,1 sekunnissa – yhtä nopeasti kuin Tesla Model Y Long Range – ja sen arvioitu sähköisen ajon toimintamatka on jopa 540 km (WLTP).

Ford kuuluu IONITY-verkostoon, joka toimittaa suurteholatausasemia Eurooppaan. FordPass-latausverkosto ja IONITY ovat erityisen hyödyllisiä asiakkaille, joilla ei ole mahdollisuutta ladata autoaan kotona tai työpaikalla.

Ladattaessa 98 kWh akulla varustettua takavetoista Mustang Mach-E:tä jopa 150 kW teholla IONITY-asemalla, arvioitu 119 km toimintamatkan lisäys saavutetaan noin 10 minuutin latauksella. Mallin täyssähköinen toimintamatka on jopa 610 km (WLTP).

Laaja sähköistettyjen autojen mallisto

Fordilla uskotaan, että laaja valikoima sähköistettyjä voimansiirtoratkaisuja on paras tie kohti energiatehokkaampaa autoilun tulevaisuutta. Tämän vuoden elokuun loppuun mennessä myydyistä Puma-malleista 75 prosenttia oli 48 voltin kevythybridejä, ja Kuga-malleista puolestaan 55 prosenttia ladattavia hybridejä. Ford esittelee 17 sähköistettyä mallia Euroopassa vuoden 2021 loppuun mennessä.

Transit Custom ladattavaa hybridiä (PHEV) testattiin Iso-Britanniassa noin vuoden ajan 20 autolla. Testijakson aikana autoilla ajettiin yhteensä yli 240 000 kilometriä. Tuloksista havaittiin, että Lontoon keskustassa tapahtuneesta ajosta 75 prosenttia suoritettiin puhtaasti sähköllä, mikä vähensi keskustan pakokaasupäästöjä merkittävästi.

Fordin itselataavien täyshybridien mallisto täydentyy ensi vuoden alkupuolella S-MAX ja Galaxy täyshybridimalleilla. Tuotteet valmistetaan Espanjan Valenciassa, kuten myös jo myynnissä olevat Mondeon täyshybridimallit. Ford on investoinut Valencian tehtaaseen 42 miljoonaa euroa – muun muassa viimeisintä teknologiaa olevaan akkujen kokoonpanolinjaan.

– Myyntiluvut puhuvat puolestaan. Uskomme yhä useamman huomaavan, että kevythybridit, täyshybridit ja ladattavat hybridit sopivat heidän elämäntyyliinsä. Sähköistettyjen tuotteidemme osuuden kasvu vaikuttaa lupaavalta, Rowley toteaa.

Äärimmäistä sähköistä suorituskykyä

Rotterdamissa esiteltiin ensimmäistä kertaa Euroopassa myös täyssähköinen Mustang Mach-E 1400 – ainutkertainen prototyyppi, jossa on tehoa yli 1 400 hevosvoimaa.

Ford Perfomance ja RTR Vehiclesin asiantuntijoiden 10 000 tunnin yhteistyön tuloksena syntyneen Mustang Mach-E 1400:n tavoitteena on pienentää kuilua sen välillä, mihin sähköautot pystyvät ja mihin asiakkaat uskovat niiden pystyvän.

Auton aerodynamiikka on optimoitu, ja sen seitsemän moottorin säätämiseen on valtava määrä vaihtoehtoja driftingistä kovavauhtiseen ratakisaan.

– Toinen on tuotantomalli, toinen äärimmäinen prototyyppi. Mutta Mustang Mach-E GT:llä ja Mustang Mach-E 1400:lla on kuitenkin jotain yhteistä. Välitön, säätyvä voimansiirto ja sellainen ajokokemus, joka täytyy itse kokea sen ymmärtääkseen, Rowley toteaa.

SUOSITUIMMAT