IL: 27-vuotiaana menehtyneen Janita Lukkarisen isä avautuu tyttärensä viimeisistä hetkistä


Janita Lukkarisen kuolemasta tulee kuluneeksi 27. marraskuuta kolme vuotta. Janita menehtyi lymfooman eli imusolmukesyövän uuvuttamana vain 27-vuotiaana.

Janitan isä Jari Lukkarinen kertoo Iltalehden haastattelussa, kuinka hän on selviytynyt suuresta menetyksestään.

– Hyvät ihmiset ympärilläni ovat auttaneet monin eri tavoin arjessa, joka on auttanut jaksamaan. Koen, että työ on terapiaa ja liike on lääke. Toivoisin mahdollisimman monen edes kokeilevan huonolla hetkellään sitä, jos on niin onnekas, että on työpaikka ja pystyy liikkumaan, Jari toteaa Iltalehdelle.

Voita kaksi kisapakettia jääkiekon MM-kisoihin Prahaan!

Tyttären kohtalo on saanut Jarin pohtimaan myös eutanasian merkitystä. Janita sai saattohoitovaiheessa palliatiivista sedaatiohoitoa. Sedaatiossa tajunnantasoa alennetaan lääkkeillä niin, että potilas on rauhoittunut tai kevyessä unessa. Saattohoidossa sitä voidaan käyttää tilapäisenä hoitona tai lähellä kuolemaa jatkuvana hoitona menehtymiseen asti.

– Jos eutanasia olisi ollut sallittu, uskon että Janita olisi sen valinnut suurien kipujen sijaan. Sedaatioon en sen enempää ota kantaa, muuten kuin että eutanasia olisi inhimillisempää, Jari muotoilee Iltalehdelle.

SUOSITUIMMAT