IL: Jalostajan hernekeittopurkeista löytyi kuoriaisia – tuote-eriä ei vedetä markkinoilta


Iltalehden mukaan Jalostajan eri hernekeittoeristä on löytynyt kuoriaisia, mutta kyseisiä tuotantoeriä ei vedetä myynnistä.

Kolme lukijaa otti Iltalehteen yhteyttä ja lähetti kuvia löydöksistään parin viime kuukauden ajalta. He olivat kiinnittäneet huomiota hernekeiton seassa lilluneisiin mustiin möykkyihin ja menettivät ruokahalunsa huomattuaan niiden olleen kovakuoriaisia.

Purkeissa oli eri päiväykset, joten ongelma koskettaa useita tuotantoeriä. Jalostajalta vahvistettiin Iltalehdelle, että muutamassa muualta EU-alueelta tulleessa herne-erässä on ollut koppakuoriaisia.

– Tätä on selvitetty aika paljonkin viime päivinä. Se liittyy muutamaan herne-erään, joita olemme alkuvuodesta ostaneet. Näissä muutamissa herne-erissä tätä ongelmaa on havaittu. Vastaavaa ongelmaa ei ole aiemmin ollut, ja nyt on tehty monenlaisiakin toimenpiteitä, ettei vastaava toistuisi, Oy Lunden Ab Jalostajan toimitusjohtaja Lauri Lunden sanoi Iltalehdelle.

Lundenin vakuuttaa, että herneitä ei jatkossa hankita toimittajilta, joiden tuotteissa on ollut kuoriaisia. Lundenin mukaan Suomessa on ollut kahtena viime vuotena huono hernesato, minkä vuoksi muulta tuotuja herneitä on jouduttu käyttämään.

Iltalehteen yhteyttä ottaneet lukijat kertoivat saaneensa reklamoinneistaan hyvitykseksi 10 euron lahjakortin ja selvityksen ja alla olevan kuluttajapalvelun lähettämän selvityksen.

– Tuotteen hygieeninen puhtaus on varmistettu steriloimalla, joka tapahtuu tölkityksen jälkeen. Jokainen tuote-erä testataan inkuboimalla, jolla vielä varmistetaan, että tuote on mikrobiologisesti puhdas, eikä se siis voi aiheuttaa ruokamyrkytystä tms. sairautta.

Ruokaviraston ylitarkastaja Mika Varjonen vahvisti Iltalehdelle, ettei kyseisiä hernekeittoeriä ole pakko vetää pois markkinoilta terveysriskin takia, koska valmistustavan perusteella tuotteesta ”ei pitäisi olla terveydellistä vaaraa”. Varjonen kuitenkin sanoo, että hyönteisiä ei ole tarkoitettu keittoon ja hänen mielestään kyseinen tuote ei sovellu ihmisravinnoksi. Ruokavirasto käsittelee asiaa vielä Jalostajan ja Turun elintarvikevalvonnan välillä.

Iltalehden mukaan kuoriaisia on havaittu ainakin purkeissa, joissa on seuraavat koodit: 04.03.2026/09:18 155978 ; 04012026/10:41 155941 ; 13.01.2026/09: 25 155980.

Lähde: Iltalehti

SUOSITUIMMAT