IS: ”Tappajastreptokokki” leviää Suomessa – näin sen tunnistaa


Streptokokki A:n eli niin kutsutun angiinabakteerin aiheuttamia vakavia infektioita on nyt tavanomaista enemmän. Joillakin streptokokki A on täysin oireeton, mutta toisille se voi aiheuttaa jopa hengenvaaran.

Infektioylilääkäri Asko Järvinen kertoo Iltasanomissa, mistä kyseisen bakteerin aiheuttan infektion tunnistaa.

– Tyypillisimmin se tekee angiinan eli nielutulehduksen, josta usein puuttuvat nuhaoireet ja yskä, ja tyypillisin oire on voimakas nielukipu. Klassiseen angiinan taudinkuvaan kuuluvat nielun vaaleat peitteet, mutta niiden määrä näyttää vähentyneen, Järvinen kertoo Iltasanomille.

Lisäksi bakteeri voi aiheuttaa iho-oireita.

– Tyypillinen on ihon ruusutulehdus eli ihonalaiskudoksen tulehdus, jossa nousee kuume ja iho on punainen enemmän tai vähemmän tarkkarajaiselta alueelta. Tyypillisin paikka on alaraaja, koska ruusulle altistavat varvasvälien sieni-infektiot eli ihorikot, Järvinen selostaa.

Infektioylilääkäri ohjeistaa, että mikäli kärsii nielutulehduksen oireilla alkavasta taudista ja yleistila heikkenee nopeasti, on syytä hakeutua nopeasti hoitoon.

Päiväkoti-ikäinen lapsi kuoli hiljattain streptokokki A -bakteerin aiheuttamaan tautiin Jyväskylässä. Sairaalahoitoon joutuvat potilaat ovat kuitenkin yleensä aikuisia ja iäkkäitä.

SUOSITUIMMAT