Jäävätkö kirjat ja kalenterit painamatta? Paperin hinta karkaamassa käsistä


Paperin tuotantoa on alettu alas ja hinnat ovat kasvaneet voimakkaasti. Johtaako tämä siihen, että virastot jäävät ilman konttoripaperia ja ettei kirjoja ja kalentereita enää kannata painaa Suomessa?

Erikoiskaupan liitto kertoo tiedotteessaan, että paperikone toisensa jälkeen on viime vuosina hiljentynyt, kun paperituotantoa on ajettu alas Suomessa. Trendi on kansainvälinen ja johtuu siitä, että sanomalehtien menekki on laskenut digipalveluiden lisääntyessä. Lisäksi paperitehtaat ovat korona-aikana ryhtyneet paperin sijaan valmistamaan kartonkia kysynnän kasvettua maailmanlaajuisesti.

Erikoiskaupan liiton hallituksen puheenjohtaja ja Ajasto Paperproducts Oy:n toimitusjohtaja Petri Salo pitää kehitystä huolestuttavana.

– Paperin saatavuus on heikentynyt viime vuosina merkittävästi. Monia erikoispaperilaatuja ei enää yksinkertaisesti saa Suomesta, vaan ne pitää tilata ulkomailta. Samalla erikoispaperin toimitusajat ovat lisääntyneet kuukaudesta kuuteen kuukauteen, toteaa Salo.

Paperin saatavuusongelmat ovat johtaneet rajuihin hinnankorotuksiin.

– Viime vuona paperin hinta nousi kesäkuusta jouluun 34 %. Tämän vuoden tammikuussa tavarantoimittajat ovat ilmoittaneet 20 % korotuksista helmikuuhun mennessä. Samaan aikaan myös muovitaskujen ja arkistokansioiden materiaaleihin on tullut 20 % hinnankorotus, Salo kertoo.

Kun paperintoimittajat eivät enää pysty toimittamaan kannattavasti tuotteita sopimushinnoin, johtaa se siihen, ettei tuotteita enää yksinkertaisesti pystytä toimittamaan.

Petri Salo on huolissaan suomalaisen paperituotannon tulevaisuudesta.

– Kustannustaso alkaa olla liian korkea, jotta suomalaiset yritykset voisivat valmistaa korkean jalostusasteen tuotteita Suomessa. Erikoispaperin ja muiden kalliimpien paperituotteiden sijaan ulos pusketaan sellua ja kartonkia. Kustannusten kasvuun pitää saada jotain järkeä, jottei koko tuotanto karkaa Suomesta, Salo peräänkuuluttaa.

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT