Jan Vapaavuori kiistää valehdelleensa: ”Myönnän muutamankin varomattoman lausunnon, joka voidaan tulkita toisin kuin tarkoitukseni oli” – ei aio väistyä puheenjohtajan paikalta


Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori piti torstaina 31.3. tiedotustilaisuuden Huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen eroamiseen liittyvästä kohusta.

Kohu alkoi viime viikolla, kun Yle paljasti Lehtimäen saaneen viime syksynä kirjallisen varoituksen kahta naista kohtaan suuntautuneesta epäasiallisesta häirinnästä ja ahdistelusta. Yle Urheilun saamien tietojen mukaan kyseessä oli myös fyysistä kajoamista.

Lehtimäki on kiistänyt fyysiset kontaktit, mutta ilmoitti erostaan maanantaina. Mukana tiedotustilaisuudessa oli myös Vapaavuori, joka totesi, että varoitukseen liittyvä ”asia käsiteltiin oikein”.

Torstain tiedotustilaisuudessa Vapaavuori toisti, että varoitusasia käsiteltiin oikein, mutta myönsi, että tapauksen yhteydessä on tehty ”useitakin virheitä”. Asia ei ole Vapaavuoren mukaan mennyt Olympiakomitean sisäisessä järjestelmässä ”kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti”. Vapaavuori myöntää, että suurin virhe oli Lehtimäen sopimuksen uusiminen helmikuussa, vaikka varoituksesta oltiin tietoisia. Hän myös pyysi anteeksi ”ennen kaikkea näiltä kahdelta naiselta, joita asia eniten koskee”.

– Olen tosi pahoillani siitä, että se julkinen kuva joka tästä tapahtumakokonaisuudesta on syntynyt, on tapahtunut liian paljon Mika Lehtimäen ehdoilla. Kokonaiskuva on aina laajempi ja moniulotteisempi, ja siinä on aina eri tulokulmia, Vapaavuori sanoi tiedotustilaisuudessa.

Vapaavuori myönsi tehneensä virheitä ja pahoitteli niitä. Hän sanoi ainoaksi puolustuksekseen, että on ”tehnyt ne hyvässä tarkoituksessa”.

Vapaavuori kiisti väitetyn valehtelun tapaukseen liittyen.

– Valehtelu minulle tarkoittaa sitä, että ihminen tietoisesti kertoo jotain sellaista, jonka hän tietää, että ei ole totta. Näin en ole missään olosuhteissa tehnyt. Sen sijaan myönnän, että olen tämän kokonaisuuden yhteydessä antanut muutamankin varomattoman lausunnon, joka voidaan tulkita toisin kuin tarkoitukseni oli.

Yle Urheilu kysyi Vapaavuorelta, kokeeko Olympiakomitean puheenjohtajisto kaiken tapahtuneen jälkeen nauttivansa edelleen hallituksen muiden jäsenten sekä Olympiakomitean työntekijöiden luottamusta. Vapaavuori vastasi, että Olympiakomitean hallitus käsitteli asiaa keskiviikkoiltana kuuden tunnin ajan ja että selkeääkin kritiikkiä tuli.

– En kuitenkaan kokenut, että luottamusta olisi suoraan kyseenalaistettu. Henkilöstön osalta en osaa vastata. Toivon, että nautitaan, hän sanoi.

Vapaavuori kiersi kysymyksen, onko hän harkinnut eroa tehtävistään, mutta sanoi että toivoo voivansa edelleen jatkossakin nauttia urheiluyhteisön luottamusta ”kaikista näistä virheistä huolimatta”.

Video torstain tiedotustilaisuudesta löytyy Yle Areenasta.

Artikkelin yläosassa olevalla vuonna 2014 julkaistulla videolla Vapaavuori puhuu luottamuksesta Kokoomuksen puoluekokouksessa.

Lähde: Yle

SUOSITUIMMAT