Jonot pitenevät edelleen! THL: 13 000 ihmistä odottanut hoitoon pääsyä jo yli puoli vuotta


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kehittämispäällikkö Pia Tuominen toteaa, että koronaepidemia on kasvattanut ja kasvattaa edelleen pitkään kiireetöntä erikoissairaanhoitoa hoitoa odottaneiden määrän kasvua.

Huhtikuun lopussa kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyä odotti 150 000 suomalaista, mutta heistä noin 13 000 oli odottanut jo yli puoli vuotta. Yli puoli vuotta odottaneiden määrä kasvoi joulukuusta viidenneksellä.

Mediaaniodotusajat kasvoivat alkuvuonna kaikissa Suomen sairaanhoitopiireissä. Pisimpään hoitoa jouduttiin odottamaan Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ja lyhyimmät odotusajat olivat alkuvuonna Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä.

Jonot kasvoivat lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa sekä kaihileikkauksissa

Hoitoa odottavien määrä kasvoi muun muassa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa sekä kaihileikkauksissa. Kaihileikkausta odotti huhtikuun lopussa yli 11 000 potilasta, joista runsas kolmannes oli odottanut yli kolme kuukautta.

– Hoitohenkilökuntaa on siirretty koronaepidemian hoitamiseen, mikä on edelleen tänä keväänä hidastanut hoitovelan purkamista, Tuominen sanoo.

Tuomisen mukaan hoitovelan purku on hidasta, sillä hoitoon hakeuduttiin koronan aikana entistä vähemmän ja nyt jonot kasvavat edelleen.

SUOSITUIMMAT