Koronaviruksen salakavala oire aiheuttaa hengenvaaran – yleensä potilas ei huomaa sitä ajoissa


Näitä merkkejä kannattaa tarkkailla huolellisesti, jos vähänkään epäilet koronavirustartuntaa.

Eri puolilla maailmaa on tehty huolestuttavia havaintoja koronaviruksen salakavalasta ominaisuudesta, uutisoi CNN. Kyseessä on vakava hapenpuute, jota potilas ei edes itse huomaa. Karmea totuus paljastuu yleensä vasta, kun potilas on joutunut hengityskoneeseen ja hänen röntgenkuvansa on nähty. Hapenpuute on voinut aiheuttaa elimistöön vakavia vaurioita jo ennen kuin potilas hakeutui sairaalaan virkeän oloisena. Tämän takia hengitysvaikeuksiin ja rintakipuun liittyvät oireet on tärkeä havaita ajoissa ja mennä nopeasti sairaalaan. Tyypillisesti näistä oireista kärsineet ovat menneet sairaalaan noin 2-7 päivän kuluttua oireiden havaitsemisesta, joka on hapenpuutteen kannalta aivan liian myöhään.

Yhdysvaltojen New Hampshiressa päivystyspoliklinikalla 30 vuotta työskennellyt Richard Levitan on huomannut, että joillakin COVID-19-potilailla veren happipitoisuus on ollut vain 50 prosenttia. Normaalisti kyseisen määrän olisi pitänyt vaivuttaa potilaan tajuttomaksi. Veren normaali happisaturaatio on 95-100 % ja epänormaali tila määritellään jo 90 prosentin alituksesta.

Levitanin mukaan potilaat olivat täysin virkeitä ja näpräsivät puhelimiaan, vaikka heidän röntgenkuvat ja happisaturaatiot näyttivät kamalilta. He kertoivat tunteneensa olonsa kipeäksi vain parin päivän ajan ja he olivat huomanneet vasta äskettäin hengitysvaikeuksia, heikkoutta tai vastaavaa.

Levitan varoittaa, että potilaan tila on jo vaarallinen siinä vaiheessa, kun hän itse huomaa hengitysvaikeutensa.

Tarkkaile näitä merkkejä

Jos ihmisen elimistö ei saa riittävästi happea, se yrittää korjata tilannetta tiheämmällä hengityksellä. Tätä ei normaalisti itse edes huomaisi, ellei tilannetta tarkkaile juuri sitä silmällä pitäen. Alkaneet rintakivut ovat toinen selvä merkki siitä, että täytyy hakeutua nopeasti sairaalaan.

Kun veren happipitoisuus laskee, hengitys nopeutuu ja elimistö alkaa sopeutua tilanteeseen. Kun oireet ovat niin selviä, että potilas alkaa miettiä sairaalaan menoa, keuhkot ovat jo voineet vaurioitua vakavasti ja myös sydän, munuaiset ja aivot ovat voineet saada vaurioita hapenpuutteen takia.

Levitan kehottaa lääkäreitä diagnosoimaan hengitysoireita normaalia aiemmin. Veren happisaturaatiota voi mitata myös kotikaranteenissa, mutta saatavilla olevat kotikäyttöiset pulssioksimetri-laitteet eivät ole kovin luotettavia. Jos laitetta käyttää, täytyy olla hyvin huolellinen. Sitä tulee pitää oikeassa asennossa ja käsien täytyy olla huoneenlämpöiset. Tulokset voivat myös muuttua esimerkiksi tummasta kynsilakasta tai hengityksen pidättämisestä.

Salakavalan nopeasti hengitysvajavuuteen etenevä hiljainen hypoksia saattaa selittää sitä, miksi nuoremmat perusterveet koronaviruspotilaat ovat kuolleet yllättäen, vaikka eivät olleet kokeneet minkäänlaista vakavaa hengenahdistusta. Tämän takia varhaiset havainnot ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Lähde: CNN

Kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT

Kirja: Martina Aitolehti lataa Stefan Thermanista: ”Ihan persaukinen”

Tällä viikolla julkaistiin 40 vuotta täyttäneen Martina Aitolehden elämäkerta. Aitolehden ja Hippo Taatilan yhteistyössä kirjoittama kirja kantaa nimeä Martina - taistelija.

IS: Vesa-Matti Loirin ja ex-kihlattu Marita Hakalan viimeinen puhelu: ”Mä oon lähössä”

Vesa-Matti Loirin ex-kihlattu Marita Hakala muistelee viihdetaiteilijaa Iltasanomille antamassaan koskettavassa haastattelussa. Loiri ja Hakala olivat parisuhteessa 1990-luvun alussa neljän...

Tältä näyttää Roope Salmisesta eronneen Helmi-Leena Nummelan uusi mies – Hymyn kuvalinkki

Kerroimme aiemmin Hymyn uutisoinnin pohjalta, että Helmi-Leena Nummela on löytänyt rinnalleen uuden rakkauden. Kyseessä on senegalilaislähtöinen mies, joka toimii ravintoloitsijana Turussa.

Anna Puu avautui ahdistuksestaan: ”Oonko yksin?”

Laulaja Anna Puu avautui Facebookissa ahdistuksestaan liittyen tulevaan talveen. – Tässä ilmalämpöpumpun pauhatessa mietin ahdistuneena tulevan talven sähkölaskuja. Tuntuu,...

Lapsensa kanssa kadonneen Johanna Tukiaisen kirjoitukset ovat karua luettavaa

Seiska kertoi aiemmin tällä viikolla, että Johanna Tukiainen on hakenut tyttärensä Marja-äitinsä luota ilman lupaa. Ennen tapahtunutta Johanna ja Isabelle-tyttären isä olivat...

Mikko ja Beata Leppilammen häissä paljon julkkisvieraita, mm. Selänteet ja Kiira Korpi rakkaansa kanssa – katso kuvat!

Mikko ja Beata Leppilampi menivät salaa naimisiin jo viime vuoden elokuussa hyvissä ajoin ennen esikoispoikansa syntymää. Häitä kuitenkin juhlittiin vasta tänä vuonna...

Tältä näyttää Maria Veitolan Jotti-puoliso – harvinaiset yhteiskuvat

Tv-toimittaja Maria Veitola, 49, on seurustellut jo 11 vuoden ajan Jotti-puolisonsa kanssa, mutta parista ei ole nähty juurikaan yhteiskuvia.

Anne Heche, 53, menehtyi järkyttävän auto-onnettomuuden jälkeen – hurja vauhti paljastuu videolta

Näyttelijä Anne Heche, 53, kuoli perjantaina, kun hänen hengityskoneensa kytkettiin pois päältä. Viikkoa aiemmin Heche joutui järkyttävään onnettomuuteen,...

Syöpään sairastunut Susanna Juntunen joutui leikkaukseen: ”En jaksaisi enää kipua”

Ex-missi Susanna Juntunen on kertonut avoimesti julkisuudessa sairastamastaan kohdunkaulansyövästä. Kasvain löydettiin kaikeksi onneksi ajoissa vuonna 2020 ja syöpä saatiin selätettyä.

Sanna Marin juhli festareilla 8 euron glittermekossa – katso kuvat

Pääministeri Sanna Marin (sdp) juhli viikonloppuna Flow-festivaalilla. Ennen juhlahumua Marin osallistui festarin järjestämään paneelikeskusteluun musiikkialan tilanteesta. Keskustelussa olivat mukana...