Koronaviruksen salakavala oire aiheuttaa hengenvaaran – yleensä potilas ei huomaa sitä ajoissa


Näitä merkkejä kannattaa tarkkailla huolellisesti, jos vähänkään epäilet koronavirustartuntaa.

Eri puolilla maailmaa on tehty huolestuttavia havaintoja koronaviruksen salakavalasta ominaisuudesta, uutisoi CNN. Kyseessä on vakava hapenpuute, jota potilas ei edes itse huomaa. Karmea totuus paljastuu yleensä vasta, kun potilas on joutunut hengityskoneeseen ja hänen röntgenkuvansa on nähty. Hapenpuute on voinut aiheuttaa elimistöön vakavia vaurioita jo ennen kuin potilas hakeutui sairaalaan virkeän oloisena. Tämän takia hengitysvaikeuksiin ja rintakipuun liittyvät oireet on tärkeä havaita ajoissa ja mennä nopeasti sairaalaan. Tyypillisesti näistä oireista kärsineet ovat menneet sairaalaan noin 2-7 päivän kuluttua oireiden havaitsemisesta, joka on hapenpuutteen kannalta aivan liian myöhään.

Yhdysvaltojen New Hampshiressa päivystyspoliklinikalla 30 vuotta työskennellyt Richard Levitan on huomannut, että joillakin COVID-19-potilailla veren happipitoisuus on ollut vain 50 prosenttia. Normaalisti kyseisen määrän olisi pitänyt vaivuttaa potilaan tajuttomaksi. Veren normaali happisaturaatio on 95-100 % ja epänormaali tila määritellään jo 90 prosentin alituksesta.

Levitanin mukaan potilaat olivat täysin virkeitä ja näpräsivät puhelimiaan, vaikka heidän röntgenkuvat ja happisaturaatiot näyttivät kamalilta. He kertoivat tunteneensa olonsa kipeäksi vain parin päivän ajan ja he olivat huomanneet vasta äskettäin hengitysvaikeuksia, heikkoutta tai vastaavaa.

Levitan varoittaa, että potilaan tila on jo vaarallinen siinä vaiheessa, kun hän itse huomaa hengitysvaikeutensa.

Tarkkaile näitä merkkejä

Jos ihmisen elimistö ei saa riittävästi happea, se yrittää korjata tilannetta tiheämmällä hengityksellä. Tätä ei normaalisti itse edes huomaisi, ellei tilannetta tarkkaile juuri sitä silmällä pitäen. Alkaneet rintakivut ovat toinen selvä merkki siitä, että täytyy hakeutua nopeasti sairaalaan.

Kun veren happipitoisuus laskee, hengitys nopeutuu ja elimistö alkaa sopeutua tilanteeseen. Kun oireet ovat niin selviä, että potilas alkaa miettiä sairaalaan menoa, keuhkot ovat jo voineet vaurioitua vakavasti ja myös sydän, munuaiset ja aivot ovat voineet saada vaurioita hapenpuutteen takia.

Levitan kehottaa lääkäreitä diagnosoimaan hengitysoireita normaalia aiemmin. Veren happisaturaatiota voi mitata myös kotikaranteenissa, mutta saatavilla olevat kotikäyttöiset pulssioksimetri-laitteet eivät ole kovin luotettavia. Jos laitetta käyttää, täytyy olla hyvin huolellinen. Sitä tulee pitää oikeassa asennossa ja käsien täytyy olla huoneenlämpöiset. Tulokset voivat myös muuttua esimerkiksi tummasta kynsilakasta tai hengityksen pidättämisestä.

Salakavalan nopeasti hengitysvajavuuteen etenevä hiljainen hypoksia saattaa selittää sitä, miksi nuoremmat perusterveet koronaviruspotilaat ovat kuolleet yllättäen, vaikka eivät olleet kokeneet minkäänlaista vakavaa hengenahdistusta. Tämän takia varhaiset havainnot ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Lähde: CNN

Kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT