Laita kinkkurasva hyötykäyttöön!


Kinkun paistorasva aiheuttaa suomalaisille päänvaivaa joka joulu. Sitä voi käyttää kastikkeen tekemiseen, mutta entä jos ei halua tehdä kastiketta tai kaikki rasva ei mene siihen? Mitä tehdä kinkun paistorasvalle, kun viemäriinkään sitä ei saa kaataa?

Yksi vähemmälle huomiolle jäänyt keino, millä kinkun paistorasvan voi laittaa tehokkaaseen hyötykäyttöön, on pihan kompostori, jonne lämmin rasva tuo talvella tarvittavaa lämpöenergiaa. Rasvaa ei tarvitse edes jäähdyttää, vaan päinvastoin, kuuma rasva on pieneliöiden herkkua.

– Laitteen toimivuuden edellytys on lämpöenergia. Kompostorin pieneliöillä on oma jouluruoka, kun ne pääsevät hajottamaan tuoretta rasvaa. Ainoa asia mikä kannattaa muutoinkin muistaa talvikompostoinnissa, on että kompostia ei saa päästä liian märäksi, muistuttaa Biolanin tuoteasiantuntija Katja Havukainen.

Kun olet kaatanut joulukinkun paistorasvan kompostoriin, laita sen päälle vielä uutta kuiviketta, joka toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa. Liian märkä kompostori voi jäätyä.

Paistorasvan voi myös jäähdyttää ja pakata vaikka tyhjään maitopurkkiin. Purkki teipataan huolellisesti kiinni ja viedään sekajätteeseen. Hyytyneen paistorasvan voi laittaa myös biojäteastiaan.

Lähde: Yhteishyvä

Kuva: LVI-TU

SUOSITUIMMAT