Maskifiaskosta 10 miljoonan lasku valtiolle ja potkut HVK:n johtajalle! Nyt puhuvat Tiina Jylhä ja pikavippiliikemies


Ennennäkemättömän suojainvarustefiaskon keskiössä oleva Suomen Huoltovarmuuskeskus on saanut vakavia kolhuja uskottavuuteensa ryhdyttyään liiketoimiin Tiina Jylhän ja Onni Sarmasteen kanssa. Suomalaiset mediat ovat selvittäneet Suomen Kuvalehden paljastaman fiaskon käänteitä laajalti. Alla pieni tiivistelmä skandaalista sekä Jylhän ja Sarmasteen kommentteja aiheesta.

HVK:n toimitusjohtaja Tomi Lounema jätti eilen eronpyyntönsä ja se myönnettiin hänelle sen jälkeen, kun hän oli sanonut ottavansa vastuun ”pettymykseksi” osoittautuneista suojainvarustekaupoista Jylhän ja Sarmasteen kanssa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli sitä ennen ilmoittanut Twitterissä, että Lounema ei enää nauti hänen luottamustaan.

Erilaisten käänteiden kautta on selvinnyt, että HVK tilasi hyvin nopealla aikataululla Jylhän ja Sarmasteen kautta Kiinasta lähes 10 miljoonan euron arvosta suojavarusteita.

Sarmasteelle maksettiin etukäteen 5 miljoonaa euroa ja varusteet saapuivat Suomeen tiistaina. Keskiviikkona HVK ilmoitti, että sairaalakäyttöön tilatut suojaimet eivät täyttäneet vaadittuja standardeja. Louneman mukaan niitä voisi kuitenkin käyttää esimerkiksi hoivakoteihin.

Jylhälle kertoi Iltalehdelle, että hänelle maksettiin ennakkoon 4,18 miljoonan euron tilauksesta 2,5 miljoonaa euroa, jotka virolainen pankki kuitenkin jäädytti rahanpesuepäilyn takia, eikä Jylhä päässyt jatkamaan tilausta, jonka olisi tarkoitus saapua myöhemmin tässä kuussa. Jylhän asiaa hoitaa talousrikoksista aiemmin tuomittu Kari Uoti, jonka mukaan pankki on tehnyt rahojen jäädyttämisessä inhimillisen erehdyksen.

Kaiken lisäksi Helsingin Sanomien mukaan Jylhän myymien tuotteiden sertifikaatti on väärennös. Jylhä kiistää tämä ja vakuuttaa, että suojaimet ovat korkealaatuisia.

Jylhä johtaa plastiikkakirugiaan erikoistunutta The Look Medical Care -yritystä Virossa. Hänellä itsellään on Helsingin Sanomien mukaan taustallaan törkeitä talousrikoksia, vireillä oleva syyte törkeästä dopingrikoksesta sekä mittava rekisteri ulosottoasioista viime vuosilta.

Sarmaste puolestaan on entinen pikavippiyrittäjä, joka on Helsingin Sanomien mukaan kytköksissä useisiin maksuhäiriöisiin yrityksiin, joista osa on lopettanut toimintansa. Sarmaste on myös toimitusjohtaja konsulttiyhtiö Finance Group Helsinki Oy:ssa, jolla on useita tuoreita maksuhäiriömerkintöjä. HS:n mukaan hänellä on myös kytköksiä alamaailmaan.

Iltalehden mukaan Sarmasteella on 11 sivua pitkä ulosottorekisteri. Saatavien 46 000 euron joukossa on maksamattomia veroja, vakuutusmaksuja, 10 000 euron kulutusluotto, erilaisia sakkoja sekä 23 pysäköintivirhemaksua.

Jylhä ja Sarmaste syyttävät toisiaan kaupoista ja niiden etenemisestä. Jylhän mukaan Sarmaste vei häneltä suojainkaupan, sillä hänen mukaansa Sarmaste edusti Jylhän yhtiötä HVK:lle. Jylhä syyttää, että Sarmaste antoi HVK:lle oman belgialaisen tilinumeronsa 5 miljoonan euron maksua vastaan, joka olisi kuulunut Jylhän yritykselle. Sarmanne on sitä mieltä, että Jylhän tuotteiden osoittauduttua kelvottomiksi, hän hankki tuotteita HVK:lle itse. Sarmasteen ja HVK:n mukaan rahat ovat menneet hänen suomalaisen yrityksensä tilille.

Sarmaste kertoi Iltalehdelle, että vaikka suojaimet eivät sopineet sairaalakäyttöön, niille löytyi muuta käyttöä. Kun häneltä tiedusteltiin rahojen palauttamisesta, hän suostui sanomaan vain olevansa ”valmis neuvottelemaan asiasta hyvässä hengessä”.

Sarmaste sanoi HS:lle, että Jylhä ja tämän mies Tape Valkonen ovat lähettäneet moottoripyöräjengi Helvetin enkelit perimään häneltä kauppasummaa. Sarmasteen mukaan hänen asuntoonsa yritettiin äskettäin murtautua ja hänen ikkunansa läpi heitettiin kivi. Hän sanoo myös lähteneensä pois asunnostaan ja tehneensä asiasta rikosilmoituksen Jylhää sekä tämän ex-miestä Tapani ”Tape” Valkosta vastaan. HVK ja Sarmaste sanovat, että rahat on maksettu hänen suomalaisen yrityksensä tilille. Valkonen oli juuri päättyneessä oikeudenkäynnissä syytettynä törkeistä rahanpesu, huumausaine- ja dopingrikoksista.

Lounema kertoi kiirastorstain tiedotustilaisuudessa, että edellä mainittujen tilausten yhteydessä tehtiin muitakin tilauksia ”kymmenillä miljoonilla euroilla”, mutta ei suostunut kertomaan yritysten nimiä eikä antanut selvää vastausta, oliko niiden mukana mahdollisesti vielä muitakin tilauksia Jylhälle ja Sarmanteelle.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Iltalehti , Suomen Kuvalehti

Kuva: Instagram

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT