Menikö nyt oikein? Moottori rikki katsastuksessa – omistaja jäi korvauksetta


Katsastustasemalta korvauksia vaatinut auton omistaja jäi vaille korvauksia, vaikka hänen autonsa moottori vaurioitui päästömittauksen aikana.

Iltalehti kertoo Oulun seudulla asuvasta autoilijasta, jonka auto rikkoontui kesken päästömittauksen. Autoilijan mukaan katsastusmies ei tiennyt mitä teki, ja epäammattimaisuudella aiheutti hänen autonsa moottorin vaurioitumisen.

Autoilijan mukaan päästömittausta suorittava katsastusaseman työntekijä ei ensin edes tiennyt oliko kyseessä bensa- vai dieselauto. Myös testauslaitteiston kytkentäpistokkeen löytymisessä oli vaikeuksia.

Itse mittauksen aikana katsastusmies nosti moottorin kierroksia korkealle useita kertoja. Asiakkaan mukaan työntekijä jatkoi kierrosten pitämistä korkealla, vaikka auton moottorista kuului ikävä ääni. Lopulta moottori lakkasi toimimasta, eikä autoa saatu enää käynnistettyä.

Auto jouduttiin hinaamaan pois katsastusasemalta.

Auton korjauskustannuksiksi tuli 800 euroa, jotka asiakas vaati katsastusasemaa hyvittämään. Lisäksi hän vaati muiden kulujen peittämiseksi 200 euroa.

Katsastusaseman mukaan virhettä ei tapahtunut kuluttajariitalautakunta puolsi

Katsastusaseman mukaan kaikki oli mennyt niin kuin pitikin, ja auton rikkoontuminen katsastuksen aikana oli vain sattumaa. Yritys perusteli näkemystään lisäksi vakuutusyhtiönsä korvauspäätöksellä, jonka mukaan kunnossa olevan moottorin olisi tullut kestää päästömittauksen vaatimat kierrokset.

Asia vietiin kuluttajariitalautakuntaan, joka päätyi puoltamaan päätöksessään katsastusaseman näkemystä. Sen mukaan vaurion havaitseminen katsastuksen aikana tai pian sen jälkeen ei riitä osoittamaan, että katsastusyritys olisi korvausvastuussa.

Kuluttajariitalautakunnan näkemien dokumenttien mukaan katsastus oli suoritettu ohjeiden mukaisesti. Dokumenteista kävi myös ilmi, että auto oli iäkäs ja sillä oli ajettu reilusti kilometrejä.

Moottorin vaurioituminen ei johtunut lautakunnan mukaan katsastusaseman virheestä, eikä asiakas siten ole oikeutettu vaatimaansa hyvitykseen.

Lähde: Iltalehti

Kuvituskuva: Pexels

SUOSITUIMMAT