Mikä autovakuutus kannattaisi ottaa – kasko, osakasko vai pelkkä liikennevakuutus?


Moni auton ostaja ja omistaja on varmasti pohtinut, onko autoon valittu vakuutus kuitenkaan se kaikkein järkevin.

Pakollinen liikennevakuutus korvaa onnettomuustilanteissa henkilövahingot ja vastapuolen autolle tai muulle omaisuudelle aiheutuneet vahingot.

Vapaaehtoinen autovakuutus, eli kasko, puolestaan korvaa omalle autolle esimerkiksi kolarissa sattuneita tai ilkivallasta aiheutuneita vahinkoja, joita lakisääteinen liikennevakuutus ei kata. Sana kasko juontuu suomen kieleen ruotsista, johon se on todennäköisesti kulkeutunut espanjasta, jossa sana casco alun perin viittasi laivan runkoon varusteineen. Tämä kuvaakin kaskovakuutuksen luonnetta kattavampana turvana.

Se, miten laaja vakuutus omalle autolle sopii, on yksilöllistä. LähiTapiolan kehityspäällikkö Ari Saarnion mukaan vakuutuksen valinnassa tärkeimmät kriteerit ovat oma riskinsietokyky, auton ikä ja arvo.

Uusi auto kannattaa yleensä vakuuttaa laajimmalla autovakuutuksella, johon sisältyy myös lasivakuutus ja sijaisauto.

– Kaskoa valitessa kannattaa pohtia, paljonko on halukas itse kantamaan riskiä oman auton vahinkojen korjauskuluista. Onko itsellä aina varattuna tuhansia euroja mahdollisia korjauksia varten? Tai jos auto romuttuu kokonaan, onko varaa uuden auton hankintaan? Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä uudempi ja arvokkaampi auto, sitä suositeltavampaa on ottaa kasko. Alle viiden vuoden ikäisiin autoihin kasko on usein erittäin kannattava turva, Saarnio neuvoo.

Omaan tarpeeseen sopivaa vakuutusta voi hahmottaa itselleen oman talouden ja auton välttämättömyyden kautta.

– Jos uusi auto maksaa esimerkiksi oman vuosipalkan verran ja on asuntolainaa päälle, on fiksua vakuuttaa auto kattavalla kaskovakuutuksella, jotta mahdolliset korjauskulut eivät sotke omaa taloutta vahingon sattuessa. Kaskovakuutuksen valintaan vaikuttaa myös se, paljonko ajaa ja tarvitseeko korvaavan auton välittömästi vahingoittuneen tilalle. Esimerkiksi laajimpaan autovakuutukseemme kuuluu sijaisauto, jos oma auto joutuu korjattavaksi, Saarnio havainnollistaa.

Käytetyn auton vakuutus

Käytetylle autolle, jolla on jo enemmän ikää ja kilometrejä mittarissa, sopii Saarnion mukaan usein kolarointivakuutuksen sisältävä peruskasko. Suppeimpaan kaskovakuutukseen eli LähiTapiolan termein osakaskoon ei kuulu kolarointiturvaa, mutta kuitenkin edelleen turva esimerkiksi ilkivallan, matkan keskeytymisen tai tulipalon varalle. Osakaskoja suositellaan vanhemmille, yli 10-vuotiaille autoille.

– Jos auton myyntiarvo on hyvin alhainen, voi olla järkevää ottaa liikennevakuutuksen lisäksi pelkkä osakasko ja säästää itse erillistä korjauskassaa kolarivahingon varalle. Korjauskustannukset voivat kuitenkin olla yllättävän suuria, ja yleensä suomalaiset arvostavat autovakuutuksissaan matalaa omavastuuta, jolloin vahinkotilanteessa ei tule suuria taloudellisia yllätyksiä, Saarnio sanoo.

Kaskosta korvataan eniten hinaus- ja lasivahinkoja

LähiTapiolan asiakkaille korvataan vuosittain noin 200 000 vahinkoa kaskoista. Tyypillisiä kaskovakuutuksesta korvattavia vahinkoja ovat rikkoutuneet tuulilasit ja hinaukset sekä matkan keskeytymiset.

– LähiTapiolan henkilö- ja pakettiautojen kaskoihin kuuluva autopalveluvakuutus kattaa esimerkiksi auton tielle nostamisesta sekä korjaamoon hinaamisesta syntyneitä kuluja, jotka katetaan myös osakaskosta. Tällaisia vahinkoja korvaamme asiakkaillemme useita kymmeniä tuhansia vuosittain, Saarnio summaa.

Lähde: LähiTapiola

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT