Miten ulkomaille ja Viroon voi nyt matkustaa?


Koronarajoitusten muutoksia on tullut viimeisen reilun vuoden aikana niin paljon, että monet ovat varmasti jo pudonneet kärryiltä.

Kun tartuntamäärät ovat vähentyneet Suomessa, myös rajoituksia on alettu purkaa, mutta entä matkustaminen ulkomaille?

Suomesta EU-maihin

Heinäkuussa otetaan käyttöön EU:n yhteinen koronatodistus, joka sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista. EU:n koronatodistus toimii EU-maissa viimeistään, kun EU-asetus koronatodistuksesta on tullut voimaan ja otettu käyttöön. Kaikki kolme todistusta tulevat käyttöön samalla kertaa ja ne saa Omakannasta.

Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan 1.7. ja jäsenmaiden tulee ottaa se käyttöön kuuden viikon sisällä asetuksen voimaan tulosta. Tämä tarkoittaa, että EU-mailla ei välttämättä ole täysin samaan aikaan valmiuksia antaa ja lukea todistuksia.

Matkalle lähtijän omalla vastuulla on selvittää maahanpääsyvaatimukset kustakin kohdemaasta erikseen. Toistaiseksi tarjolla ei ole EU:n jakamaa tietokantaa, jonne ajantasainen matkustustilanne kirjattaisiin eri maissa vallitsevien tilanteiden mukaan.

Viroon ei rajoituksia

13.6. Viron koronatartuntojen ilmaantuvuusluku 100 000 henkeä kohden oli 74,6. Maahan voi matkustaa vapaasti niistä maista, joiden 14 vuorokauden koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on alle 150. Suomen ilmaantuvuusluku tänään 17.6. oli 21,5, joten Suomesta voi matkustaa vapaasti Viroon ilman karanteenivelvoitetta ja negatiivista koronatestitulosta. Kaikkia Viroon matkustavia ja maassa jo oleskelevia kuitenkin suositellaan tekemään matkustusilmoitus. ​​​​​​

Virossa saa tällä hetkellä kokoontua 1 000 ihmistä sisätiloissa ja 5 000 ihmistä ulkotiloissa noudattamalla 50 % käyttörajoitusta. 28.6. lähtien Virossa saa kokoontua sisätiloissa 6 000 ihmistä ja ulkotiloissa 12 000 ihmistä sillä edellytyksellä, että he voivat todistaa ettei heillä ole virusta.

Virossa suositellaan tällä hetkellä edelleen käyttämään maskia julkisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä.

Tuoreimmat tiedot Viron koronatilanteesta ja -rajoituksista löytyvät Viron hallituksen poikkeustilasivustolta.

SUOSITUIMMAT