Näin paistat mehevän joulukinkun


Kinkku on edelleen suomalaisen joulupöydän kunkku.

Tänä joulunakin joulukinkku hankitaan kolmeen neljästä taloudesta*. Useimmiten kinkku paistetaan perinteisesti joko aatonaattona tai jouluaattoa edeltävänä yönä. Kinkku paistetaan yleensä vain kerran vuodessa ja sen vuoksi se voi ajatuksena hieman pelottaa, mutta vaikeaa se ei kuitenkaan ole, kunhan noudatat alla olevia ohjeita.

Ennen paistamista

Varmista, että pakastekinkku on täysin sula ennen paistamista. Kinkun voi antaa sulaa pakkauksessaan kylmiössä, jääkaapissa tai muussa kylmässä paikassa. Huoneenlämmössä kinkkua ei kannata sulattaa, sillä silloin se sulaa liian nopeasti ja jää helposti sisältä jäiseksi. Noin kuuden kilon kinkku sulaa jääkaapissa tai kylmiössä kahdessa, kolmessa vuorokaudessa.

Ota kinkku huoneenlämpöön ja tarkista sisälämpötila. Kun sisälämpötila on + 10 – + 12 astetta, kinkku on valmis uuniin. Poista kinkku pakkauksesta ja huuhtele se nopeasti kylmällä vedellä. Jätä verkko paikalleen, sillä verkko pitää kinkun kasassa paistamisen aikana. Kinkun voi paistaa paistopussissa tai laittaa sellaisenaan uuniritilälle. Paistopussissa kinkun pinnasta tulee pehmeä ja paistorasva jää pussiin. Paistorasvan voi käyttää kastikkeeseen tai hyödyntää muussa ruuanlaitossa. Jos et käytä pussia, pinnasta tulee rapean napakka.

Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Jos käytät paistopussia, työnnä mittari pussin läpi.

Paistaminen

Kuumenna ensin uuni 200 asteeseen ja nosta sitten kinkku uuniritilälle nahkapuoli ylöspäin. Laita ritilän alle uunipannu, jossa on pari desiä vettä. Vesi tuo uuniin kosteutta ja pannu kerää paistorasvan ilman käryä. Työnnä kinkku uuniin niin, että mittarin näkee uunin luukusta. Paista kinkkua 200 asteessa noin puoli tuntia ja alenna lämpö 125 asteeseen. Paista kinkkua niin kauan, että sen sisälämpötila on 75 astetta. Jos haluat mureamman kinkun, paista siihen saakka, että sisälämpö on 82 astetta. Paistoaika on noin tunti kiloa kohden. Kääri kypsä kinkku folioon tai voipaperiin ja anna sen vetäytyä puoli tuntia. Kinkku kypsyy vielä vetäytymisen aikana.

Viimeistely

Viimeistele kinkku kuorruttamalla. Perinteinen kuorrutus syntyy sinapista, korppujauhoista ja kokonaisista neilikoista. Poista verkko ja nahka sekä suurin osa silavasta ennen kuorrutteen levittämistä. Paista kuorrutettua kinkkua 250 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin värin.

*Tutkimuksessa selvitettiin joulukinkun ostoaikomuksia vuonna 2020, Kantar TNS Agri Oy. Tutkimus tehtiin 13.-18.11.2020 ja siihen vastasi 1 134 suomalaista.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT