Pelastuslaitos varoittaa: Näistä virityksistä aiheutunut jo miljoonien vahingot


Itseviritetyt kylmäsavustimet ovat paljastuneet vakuutustutkijoiden ja pelastuslaitoksen vahinkotutkinnassa useiden tuhoisien suurpalojen syttymissyyksi. Viimeisen muutaman vuoden sisällä jääkaappeihin ja muihin kodinkoneisiin viritetyt savustimet ovat aiheuttaneet useita tuhoisia tulipaloja eri puolilla Suomea.

Vakuutustutkijoiden ja pelastuslaitoksen palosyytutkinta on paljastanut, että lukuisat tuhoisat suurpalot pientaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla ovat saaneet alkunsa itseviritetyistä savustusjärjestelmistä. Tyypillisesti vanhaan jääkaappiin on asennettu sähkökäyttöinen tai kynttilällä lämmitettävä savustin. Kun jääkaappia pidetään päällä esimerkiksi kalan kylmäsavustuksessa, vanha jääkaappi ylirasittuu ja syttyy palamaan tai savustin itsessään sytyttää jääkaapin.

– Vakuutustutkijamme yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa ovat todenneet jääkapin käyttämisen kylmäsavustamiseen olevan ilmeisen vaarallinen ilmiö. Terasseille ja ulkorakennuksiin viritetyistä savustuslaitteista lähteneet palot ovat levinneet rakennuksiin ja aiheuttaneet suurpaloja. Henkilövahingoilta on onneksi vältytty, mutta vaaratilanteita ihmisille ja lemmikeille palot aiheuttavat aina. Euromääräiset vahingot ovat olleet useita miljoonia euroja, LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava kehityspäällikkö ja paloinsinööri Antti Määttänen toteaa.

Palosyytutkinnassa palon aiheuttajiksi ovat paljastuneet myös itseviritetyissä savustimissa käytetyt puukiekot ja purut sekä sähkökäyttöisten lämmitysvastuksien käyttö. Muutaman sentin paksuiset puukiekot sekä puru palavat nopeasti ja lisäävät huomaamatta lämpöä ja saattavat sytyttää jääkaapin sisältöineen tuleen. Toisaalta lämmön lisääntyessä jääkaappi alkaa viilentämään entistä enemmän, jolloin moottoriin kohdistuva rasitus kasvaa ja se saattaa syttyä tulee. Syttymistä edesauttaa myös savustuksessa muodostuva kalanrasva, jota voi myös tippua suoraan savustimen päälle kiihdyttämään paloa.

– Pohjois-Savon pelastuslaitoksen alueella kylmäsavustamisesta alkaneita tulipaloja on ollut useita ja ilmiö on meille tuttu. Jääkaapin syttyessä palamaan, muodostuu tilanne nopeasti erittäin vaaralliseksi. Jos palo pääsee leviämään esimerkiksi asuinrakennukseen ovat ihmiset ja eläimet välittömässä vaarassa. Jääkaapissa riittää paloenergiaa helposti koko rakennuksen sytyttämiseksi, toteavat Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palontutkijat palomestari Risto Taskinen ja ylipalomies Esko Kairaniemi.

Pelastuslaitos ohjeistaa kaikkien savustuslaitteistojen sijoitusta vähintään neljän metrin päähän rakennuksista ja muusta palavasta materiaalista. Pelastuslaitos muistuttaa myös, että savustuksen tulee olla valvottua ja alkusammutukseen on syytä varautua.

– Sähköturvallisuuden näkökulmasta vanhat jääkaapit eivät sovellu kylmäsavustukseen. Niitä ei siihen tulisi käyttää. Käytä savustuslaitteita ja muita kodinkoneita aina niiden suositusten ja käyttötarkoituksen mukaan. Käytöstä poistetut kylmälaitteet tulee myös kierrättää asianmukaisesti, toteaa Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Määttäsen mukaan tulipaloja aiheutuu vuosittain myös muista savustimista. Kodinkoneisiin viritetyt savustimet ovat kuitenkin paljastuneet poikkeuksellisen riskialttiiksi ja aiheuttaneet lukuisia tulipaloja ja läheltä piti -tilanteita.

Savusta turvallisesti – vinkit vahinkojen välttämiseksi

  • Käytä savustuslaitteita ja kodinkoneita niiden suositusten ja käyttötarkoituksen mukaan.
  • Savustin on aina pidettävä palamattomalla alustalla riittävän etäällä (vähintään 4 metriä) rakennuksista ja palavasta materiaalista.
  • Savusta vain valvotuissa olosuhteissa.
  • Itsesavustetun kalan kilohinta voi nousta korkeaksi tulipalon tai savun aiheuttamien vahinkojen johdosta. Varman päälle pelaava ostaa valmiit savukalat ja tukee samalla paikallista elintarviketuotantoa.

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT