Peliarvostelu: Cyberpunk 2077


Puolalaisen CD Projekt Red -pelistudion Cyberpunk 2077 oli jo vuosien ajan kaiken hypetyksen kohteena, sillä olihan samalta tiimiltä ilmestynyt myös erittäin suosittu Witcher-pelisarja, joka kuuluu seikkailuroolipelien eliittiluokkaan. Lopputulos jakaa etenkin teknisen toteutuksen vuoksi mielipiteitä, mutta kyseessä on silti loistava tekele.

Jokaisesta polkuvalinnasta annetaan yksityiskohtainen kuvaus, joten summamutikassa valintaa ei tarvitse tehdä.

Ennen seikkailun aloittamista valitaan elämänpolku ja -vaihe, josta lähdetään liikkeelle. Tarjolla on kolme mukavan erilaista vaihtoehtoa: esikaupunkialueelta matkansa aloittava vapautta rakastava seikkailija, kylmähermoinen katujen marinoima ja kouluttama jässikkä, tai palkollinen suuryrityksessä, jossa vallitsee bisnesmaailman laki – tunnetaan vain voittajia ja häviäjiä.

Polkuvalinnan jälkeen voi halutessaan käyttää aikaa yksityiskohtaiseen hahmonluontiin, joka tarjoaa suuren määrän valinnanvaraa. Ulkonäköä ei voi muuttaa pelin aloittamisen jälkeen. Tarjolla on myös muutama ennakkoon suunniteltu vaihtoehto. Kyseessä on kuitenkin ensimmäisen persoonan kuvakulmasta pelattava maailma, joten omaa hahmoa ei näe kovin usein.

Arvostelua varten Cyberpunk 2077:ää pelattiin Streetkidin eli Katujen kasvatin näkökulmasta.

Kartalla piisaa kohteita, joista saa sisältöä seikkailun aikana. Myös pikamatkustaminen on mahdollista.

Matka alkaa baarista, jossa tunnelma on varsin leppoisa. Keskustelukuvake ilmestyy näkyviin monen ihmisen kohdalla, mutta moni tyytyy vain lyhyesti murahtamaan jotakin. Tiskin takana vanha tuttu kutsuu V:n juttusille. Kyllä, oman hahmon koodinimi on lyhyt ja ytimekäs V. Keskusteluissa ei tavallisesti ole kiire, sillä oman puheenvuoron vastausvaihtoehdot saa rauhassa lukea. Toisinaan eteen isketään kuitenkin nopea valintatilanne, jolloin repliikki pitää valita muutamassa sekunnissa. Etenkin tuolloin riittävä kielitaito on tarpeen.

Alkuun tarina etenee lineaarisesti, kunnes pelin pääalueena toimiva Night City avautuu koko komeudessaan silmien eteen, jolloin tekemisestä tulee vapaampaa. Ensimmäistä kertaa Cyberpunk 2077:n maailmaan sukeltaville tarjotaan alkutaipaleella mahdollisuus suorittaa tutorial-osuus, joka esittelee hienouksia muun muassa hiiviskelyyn, hakkerointiin ja suoraan toimintaan liittyen. Tiettyjä asioita oli alkuun vaikeahkoa ymmärtää, mutta käytännön kokemus toimi pätevänä opettajana.

Erittäin mielenkiintoinen puzzle, jossa oltiin ”kärpäsenä katossa” ja valittiin tilanteeseen kulloinkin sopiva lähestymistapa. Tämä vei aikaa, mutta onnistumisen tunne oli sitäkin suurempi.

Valittavissa on neljä vaikeustasoa, joista toiseksi haastavin vaikutti kokeneen pelurin näkökulmasta sopivalta. Tarkemmin sanottuna toimintaan ei voi rynnätä pyssyt paukkuen, sillä noutaja voi saada V:stä otteen jo muutamassa sekunnissa. Jopa kadulla sattunut pieni ammuskelukahakka koitui pari kertaa kohtaloksi, kun luotin liikaa omaan ampumataitoon. Siitä kuitenkin pisteet pelintekijöille, että tallentamista saa harrastaa niin usein kuin haluaa, ja automaattiset tallennukset huolehtivat, ettei takapakkia tule liikaa.

Yksittäisen rähinän taltuttaminen on kuitenkin vain hyvin pieni osa kokonaisuutta. Parhaimmillaan pitkät operaatiot vaativat tiedustelua, tutkimista, salakuuntelua, hakkerointia ja varjoissa liikkumista. Noin 15 tunnin mittainen päätarina on näihin asioihin peilattuna Cyberpunk 2077:n parasta antia. Oman vivahteensa mukaan tuo myös valtava kykypuu, jota täyttämällä voi rakentaa V:stä mieleisensä menijän – esimerkiksi hiljaisen palkkatappajan, mestarihakkerin tai toiminnan mestarin.

Keanu Reevesin näyttelemä rääväsuinen Johnny Silverhand osaa olla myös hauska.

Yksi nimekäs elokuvamaailman tähti on värvätty mukaan Cyberpunkin päätarinaan. Keanu Reeves antaa sekä liikemallinnuksen että äänen Johnny Silverhandille. Spoilereita vältelläkseni Silverhandista ei parane kertoa kuin hyvin pinnallisesti, mutta sen verran kuitenkin, että kyseessä ei ole mikään muutaman minuutin ihme ruudulla, vaan keskeinen persoona osana tarinaa. Arvostelun alussa olevalla trailerilla muutamia maistiaisia uteliaille.

Tekniseltä toteutukseltaan Cyberpunk 2077 on etenkin ulkoisesti todella komean näköinen ja äänimaailma kerää kehuja realistisuudellaan. Maailmaa kansoittavat hahmot ovat eläväisen oloisia ja jututettavien kasvojen persoonallisuuteen on panostettu kiitettävästi. Nämä ylistyssanat koskevat suurimmalta osin kuitenkin vain uuden sukupolven konsoleita ja PC:tä. Toki korjauspäivitykset ovat liiskanneet pahimpia bugeja, mutta pelikokemus kärsii, mikäli esimerkiksi kaatumisia sattuu liian usein PlayStation 4:lla ja Xbox Onella. Tulevaisuus näyttää, mihin kuntoon raakileena julkaistu peli lopulta päätyy, siihen asti tallennusten tiheys kannattaa suosituksena pitää usein toistuvana. Paremmin malttaville Cyberpunk 2077:stä on tulossa myös täysiverinen next-gen-konsoleille tarkoitettu julkaisu, joka esittelee ainakin ennakkonäkymien perusteella ehjimmän kokonaisuuden pelistä.

Kokonaisuutena seikkailu olisi voinut olla pitempikin, mutta kolmen erityyppisen hahmon ansiosta tarina takaa mukavasti vaihtelua. Lisäksi aina on vaihtoehtona rakentaa omasta seikkailijasta täysin erityyppinen seuraavalla kerralla. Säröistä huolimatta PlayStation 5:llä koettu Cyberpunk 2077 jätti oikein hyvän maun suuhun, eivätkä satunnaiset tekniset kömmähdykset pilanneet peli-iloa.

Tähdet: 4,5/5

Rating: 4.5 out of 5.

Testialusta: PlayStation 5
Saatavuus: PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC
Genre: Toimintaseikkailu
Pelaajamäärä: Yksinpeli
Ikäraja: 18
Kehittäjä: CD Projekt Red
Julkaisija: CD Projekt Red

SUOSITUIMMAT


Puolalaisen CD Projekt Red -pelistudion Cyberpunk 2077 oli jo vuosien ajan kaiken hypetyksen kohteena, sillä olihan samalta tiimiltä ilmestynyt myös erittäin suosittu Witcher-pelisarja, joka kuuluu seikkailuroolipelien eliittiluokkaan. Lopputulos jakaa etenkin teknisen toteutuksen vuoksi mielipiteitä, mutta kyseessä on silti loistava tekele. Ennen seikkailun aloittamista valitaan...Peliarvostelu: Cyberpunk 2077