Peliarvostelu: FIFA 21


Electronic Artsin virtuaalijalkapalloilu täyttää taas vuosia.

Volta eli katujalkapallo nähdään uutena ominaisuutena FIFA 21:ssä. Se sisältää nopeaa toimintaa yksityiskohtaisella kustomoinnilla ja jokseenkin laihalla tarinalla. Sitä on mahdollista pelata myös ystävien kanssa, joka edesauttaa pelimuodon pariin palaamista. Tietokonetta vastaan pelattaessa meno on liian konemaista ja puuduttavaa. Hyvien kaverivääntöjen ohella Voltan parhaisiin puoliin kuuluvat hyvin toteutetut animaatiot ja välivideot, jotka piristävät menoa mukavasti.

Hifistelijöille ja omien suosikkijoukkueiden värejä tunnustaville löytyy paljon kustomointimahdollisuuksia, sukista ja vaatteista aina kasvonpiirteisiin asti. Tämä on varsin mukava lisä, mutta loppupeleissä en pidä sitä niin merkittävänä ominaisuutena. Erilaiset tyyliseikat kiinnostivat vain kokeilun verran. Bonuksena myös joukkueen managerin ulkoisia ominaisuuksia pystyy editoimaan.

FIFA Ultimate Team eli FUT toimii entiseen tapaansa, mutta mukaan on lisätty mahdollisuus pelata joitakin pelimuotoja yhteistyönä kavereiden kanssa. Pelien löytäminen tuntuu vaivattomalta ja joukkueen rakennukseen saa välillä uppoamaan reilusti aikaa. Sujuvaa kaikin puolin.

Vertailukohtana olen viimeksi pelannut FIFA-sarjaa kaksi vuotta sitten. Kokonaisuutena peli tuntuu samalta, eikä kokoonpanojen ja pelaajien arvojen päivittymisen ohella mieleen jäänyt kuin pelaajien moraaliominaisuus, joka on varsin mukava uudistus kuvaamaan futareiden senhetkisiä fiiliksiä. Navigointi valikoissa on pysynyt tutussa ja turvallisessa muodossa, joten sen suhteen ei ole ongelmia löytää haluttuja pelimuotoja.

Nettipelit tuntuvat pitkälti samalta kuin aina ennenkin, mitään suuria ongelmia esimerkiksi viiveen tai yhteyden katkeamisen suhteen ei tullut vastaan. Pro Club -pelimuodossa oman pelaajan muokkaus on visuaalisesti pirteän yksityiskohtaista. Kehitettävät attribuutit ovat pysyneet samana, joten tässäkin mennään tutulla, selkeällä linjalla.

Ulkoisesti FIFA 21:tä tarkastellessa animaatiot tuntuvat hieman viilatuimmilta kuin aiemmin, sillä pelikatkojen aikana nähtyjen välivideoiden grafiikka on tarkentunut. Lisäksi pelaajilla on isompi valikoima ilmeitä ja eleitä, jotka kuvastavat heidän tunnetilojaan mainiosti eri tilanteissa. Tunnelmaa täydentää elävä äänimaailma, joka säväyttää etenkin yleisön laulaessa kannatuslaulujaan. Tämä luo uskottavuutta ja realismia ottelutapahtumiin.

Itse peli tuntuu lähes samalta kuin kaksi vuotta sitten. Tekoäly toimii hyvin esimerkiksi taktiikan ja prässin muutoksiin, varsinkin omaa kentällistä kontrolloitaessa. Täydellistä AI:ta ei ole kuitenkaan olemassa, joten toisinaan tietokoneen ohjaamilta joukkuetovereilta saatetaan nähdä mitä kummallisempia aivopieruja. Virheet toki kuuluvat peliin, eivätkä tietokonepelaajat vaikuta yleisellä tasolla liian ylivoimaisilta tai alttiilta virheille. Kokonaisuutena pelaaminen tuntuu sulavammalta kuin edellisen kerran FIFAa tahkotessani.

Yhteenvetona kokonaisvaikutelma on positiivinen, mutta kuitenkin odotetun mitäänsanomaton. Monet asiat on toteutettu hyvin, mutta mullistavia uudistuksia ei olla tämänkään urheilulajin tuotoksessa nähty useampaan vuoteen. Omalla kohdallani välivuosi vaikuttaa siihen, ettei samankaltaista turhautumista uudistuksien puutteeseen tule niin voimakkaasti, vaan peli tuntuu jopa hieman erilaiselta ja paremmalta kuin aiemmin. Tällaisenaan FIFA 21 on tuttua ja turvallista peruskauraa lajin ystäville.

Tähdet: 3/5

Rating: 3 out of 5.

Testialusta: PlayStation 4
Saatavuus: PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series X/S
Genre: Urheilu
Pelaajamäärä: Yksinpeli, moninpeli verkossa
Ikäsuositus: 3+
Kehittäjä: Electronic Arts
Julkaisija: Electronic Arts

SUOSITUIMMAT


Electronic Artsin virtuaalijalkapalloilu täyttää taas vuosia. Volta eli katujalkapallo nähdään uutena ominaisuutena FIFA 21:ssä. Se sisältää nopeaa toimintaa yksityiskohtaisella kustomoinnilla ja jokseenkin laihalla tarinalla. Sitä on mahdollista pelata myös ystävien kanssa, joka edesauttaa pelimuodon pariin palaamista. Tietokonetta vastaan pelattaessa meno on liian konemaista ja puuduttavaa....Peliarvostelu: FIFA 21