Peliarvostelu: The Medium


The Medium on näyttävä peli, joka tyylittelee painajaismaisia maisemia elokuvamaiseen tapaan.

Pelin alussa puolalainen päähenkilö Marianne valmistautuu kasvatti-isänsä hautajaisiin, kun hän saa puhelinsoiton Thomas-nimiseltä mieheltä, joka kertoo tietävänsä Mariannen meedionkyvyistä. Thomas pyytää Mariannea menemään Niwa-hotelliin, jossa hänelle selviäisi meediovoimiensa alkuperä.

Marianne huomaa pian, että Niwa on kauan sitten hylätty ja rapistunut vanha hotelli, jossa piilee synkkiä salaisuuksia.

Thomasia etsiessään Marianne törmää karun näköiseen arvaamattomaan Sadness-tyttöhaamuun, joka auttaa häntä etenemään tehtävässään.

Pelissä ei revitellä säikäyttelyillä, vaikka niitäkin jokunen on mukana. Tunnelma perustuu enemmänkin tyylikkääseen, mutta ajoittain vastenmieliseen visuaalisuuteen ja psykologisesti ahdistavaan ilmapiiriin.

Elokuvamainen kiinteä kamera on ymmärrettävä tyylivalinta painajaismaista henkimaailmaa käsittelevässä pelissä, mutta se muuttaa välillä hahmon ohjaamisen hankalaksi, varsinkin kun kamera pomppaa eri paikkaan, ja hahmoa pitääkin ohjata yhtäkkiä vastakkaiseen suuntaan.

Pelin pulmat ovat monipuolisia ja ne ovat joko helppoja tai hyvin vaikeita. Varsinkin nuoremmille aikuisille voi myös olla mielenkiintoista päästä esimerkiksi kehittämään valokuvia vanhaan tapaan erilaisten kemikaalien avulla. Vinkkinä pulmien ratkaisuun mainittakoon, että Mariannen henkivoimista on apua monissa hankalissa tilanteissa. Toki tarpeen ovat myös hyvät hoksottimet ja välillä silkka nopea toiminta.

Pelin henkien muistot on toteutettu mielenkiintoisen taiteellisella tavalla leijuvista ja kokoon kerääntyvistä valkoisista hiukkasista. Muistojen kautta paljastuu rajuja tapahtumia kuolleiden menneisyydestä.

Ongelmia ratkottaessa edetään kohti päävastustajaa. Noin parin tunnin pelaamisen jälkeen The Maw -hirviö tekee sisääntulonsa, ja lähes sataprosenttisella varmuudella kuolema korjaa ohjaamasi Mariannen. Uuden sukupolven PS5-konsolille hyvin epätavanomaisen pitkän odotusajan jälkeen pääset yrittämään uudelleen, kunnes kuolet, odotat ja yrität uudelleen, kunnes lopulta keksit miten pääset eteenpäin. Jokaisesta pinteestä ei pääse pakoon samalla tavalla, joten kannattaa kokeilla myös erilaisia variaatioita.

Mukava yllätys pelissä on se, että siinä pelataan niin Mariannella kuin välillä hänen henkihahmollaankin, ratkoen erilaisia pulmia kahdessa maailmassa. Pelaaminen ei myöskään rajoitu vain Marianneen.

Pelin PS5-versiossa käytetään hyväksi mm. ohjaimen haptisuutta, kaiutinta ja valoa. Esimerkiksi ohjaimen valo alkaa vilkkua Mariannen taskulampun tavoin, kun lähistöllä on hirviö. Olkanäppäintä painettaessa vastus alkaa vähentyä psyykkistä voimaa ladattaessa. Haptisen toiminnan ansiosta voit myös mm. tuntea suoraan ohjaimessa tuhansien yöperhosten hyökkäykset henkistä kilpeäsi vastaan. Joissakin tilanteissa on myös pakko pidätellä hengitystä, jolloin haptisuuden avulla saat selville, koska happi on loppumassa ja on pakko vetää henkeä. Tutkintatilassa voit myös katsella ympärillesi kääntelemällä ohjainta.

Erilaiset tilanteet ja pulmat vievät sinua eteenpäin kahdessa samanaikaisessa omalla tavallaan näyttävässä ympäristössä kohti lopullista totuutta ja ratkaisua.

Alun perin Xbox Series X/S:lle ja Windows-tietokoneille julkaistu The Medium ei ole varsinaisesti säikyttelyä ja hengästyttävää toimintaa pursuava kauhumässäily, mutta se lunastaa paikkansa kauhupeligenren kärkipäässä etenkin synkän ja ahdistavan tarinansa sekä kekseliään visuaalisen tyylinsä kautta. Ja lopussa kaikki nivoutuu yhteen kiinnostavalla tavalla.

Tähdet: 4/5

Rating: 4 out of 5.

Testialusta: PlayStation 5
Saatavuus: PS5, Xbox Series X/S, PC
Genre: Kauhuseikkailu
Pelaajamäärä: 1
Ikäraja: 18
Kehittäjä: Bloober Team
Julkaisija: Bloober Team
Julkaisupäivä: 3.9.2021 (PS5)

SUOSITUIMMAT


The Medium on näyttävä peli, joka tyylittelee painajaismaisia maisemia elokuvamaiseen tapaan. Pelin alussa puolalainen päähenkilö Marianne valmistautuu kasvatti-isänsä hautajaisiin, kun hän saa puhelinsoiton Thomas-nimiseltä mieheltä, joka kertoo tietävänsä Mariannen meedionkyvyistä. Thomas pyytää Mariannea menemään Niwa-hotelliin, jossa hänelle selviäisi meediovoimiensa alkuperä. Marianne huomaa pian, että Niwa on...Peliarvostelu: The Medium