Putositko kärryiltä koronarajoitusten kanssa? Nämä asiat muuttuvat tänään 1.3.


Suomessa raportoitiin sunnuntaina 620 uutta koronatartuntaa. Kahden viikon aikana 7 353 tartunnasta 4 100 oli Uudellamaalla, jossa ilmaantuvuusluku oli yli 240. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa tartuntojen määrää 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Viime torstaina pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi, että Suomeen täytyy todeta poikkeusolot, koska koronatilanne on vakava ja pahenee nopeasti. Valtioneuvosto toteaa poikkeusolot tänään 1.3. klo 11:45 alkavassa yleisistunnossa, jossa annetaan myös esitys laista ravintoloiden sulkemiseksi kolmen viikon ajaksi. Ravintolasulun on tarkoitus alkaa viikon kuluttua maanantaina 8.3.

Jos olet pudonnut kärryiltä erilaisten koronarajoitusohjeiden ja kehotusten viidakossa, alle on koottu lista kahdessa vaiheessa toteutettavista rajoituksista.

Suomi jaettu kolmeen alueeseen koronatilanteen mukaan

Suomi on jaettu koronatilanteen perusteella kolmeen alueeseen: leviämisvaihe, kiihtymisvaihe ja perustaso.

Leviämisvaiheessa ovat nyt Helsinki ja Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Vaasa, Ahvenanmaa ja Etelä-Karjala.

Kiihtymisvaiheessa ovat Lappi, Itä-Savo, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Päijät-Häme, Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kymenlaakso.

Perustasolla ovat Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo sekä Pohjois-Savo.

Ennen 8. maaliskuuta alkavaa sulkutilaa leviämisvaiheessa oleville alueille on määrätty lisärajoituksia, joita suositellaan myös kiihtymisvaiheessa oleville alueille.

Koronarajoitukset tiukkenevat vaiheittain

1.3. alkavat rajoitukset

Alueet: Espoo, Helsinki, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Sipoo, Tuusula ja Vantaa. Rajoitukset voimassa 1.3.-14.3.

-Asiakas-, osallistuja- ja odotustilat.

-Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat, mukaan lukien kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat.

-Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat.

-Tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin ja muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat.

-Huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

-Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi käyttää vuonna 2009 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan.

Rajoitus ei myöskään koske ammattiurheilua eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Aluehallintovirasto (avi) sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) vääntävät vielä kättä yli 10 hengen tilojen rajoituksesta. STM tarkoittaa rajoitusten koskevan tiloja, joihin mahtuu vähintään 10 henkilöä ja vaatii esimerkiksi kuntosalien sulkemista kokonaan, mutta avi tulkitsee asian niin, että tilan voi pitää auki, jos sinne päästetään maksimissaan 10 asiakasta. Tulkinnasta on jo riidelty kahden viraston välillä viikonlopun aikana ja keskustelut jatkuvat tämän viikon aikana.

Koulut

Peruskoulun 7.–9. luokat ja toisen asteen oppilaitokset eli lukiot ja ammattioppilaitokset siirtyvät 1.3. rajattuun etäopetukseen epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla, eli kaikkialla muualla Suomessa paitsi Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Savossa.

Esimerkiksi Helsingissä lukio-opiskelijoista korkeintaan puolet 1. ja 2. vuoden opiskelijoista on vuorollaan lähiopetuksessa. Kaikki abit ovat etäopetuksessa.

Aluekohtaiset poikkeukset ovat mahdollisia, sillä kyseessä on kehotus. Esimerkiksi Pirkanmaalla ei noudateta kehotusta, vaan hiihtolomilta palataan normaalisti lähiopetukseen. Koronan ilmaantuvuusluku on ollut Pirkanmaalla noin 30.

Varhaiskasvatus ja alakoulut jatkavat lähiopetuksessa koko maassa.

Rajat

Rajanylityspaikoilla ohjataan jokainen maahantulija terveystarkastukseen eli koronatestiin, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä.

Ravintolat

1.3. lähtien ravintoloiden täytyy koko maassa huolehti aiempaa tehokkaammin asiakkaiden ja asiakasryhmien välisistä etäisyyksistä. Sisätiloissa asiakkaat on ohjattava istumaan 5.3. lähtien.

Tanssiminen ja karaokelaulanta on kielletty ravintoloissa 1.3.-30.6. Ravintoloille tulee lisää rajoituksia 8.3. alkavan sulkutilan myötä.

Sulkutila 8.3.-28.3.

Sulkutila on voimassa leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla kolmen viikon ajan 8.3.-28.3.

Museot ja kirjastot suljetaan.

Ravintolat suljetaan, paitsi…

Leviämis- ja kiihtymisvaiheen ravintolat suljetaan, mutta niistä sallitaan ruoan etämyynti. Sellaisilla alueilla, joissa tautitilanne on rauhallinen, ravintolat saavat olla auki.

Kolmen viikon sulun jälkeen ravintoloita voidaan jälleen avata, mutta niiden aukioloaikoja, asiakasmääriä sekä anniskelua kuitenkin edelleen rajoitetaan.

Koko maan henkilöstöravintolat sekä perustason alueiden ravintolat pysyvät auki myös sulkutilan aikana.

Koulut ja ryhmäharrastukset

Yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastukset keskeytetään koko maassa.

Varhaiskasvatus ja alakoulut jatkavat lähiopetuksessa.

Osittainen sulku voi jatkua myös 28. maaliskuuta jälkeen.

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT