Renny Harlinin Luokkakokous 3 -komedia saa kriitikoilta täystyrmäyksen: ”surkea elokuva”


Renny Harlinin pitkän ohjaajauran ensimmäinen suomenkielinen elokuva Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily saa ensi-iltansa huomenna. Elokuva jatkaa vuonna 2015 alkanutta Luokkakokous -komediaelokuvien sarjaa.

Elokuvaa tähdittävät Sami Hedberg, Aku Hirviniemi ja Jaajo Linnonmaa, jotka esittävät kolmea laivareissulle lähtevää kaverusta.

Aiemmat elokuvat ovat olleet katsojamenestyksiä, mutta kriitikoita ei kumpikaan elokuvista ole miellyttänyt. Samoilla linjoilla jatketaan myös nyt.

Helsingin Sanomien kriitikko Oona Komonen antaa elokuvalle yhden tähden. Komosen mukaan Harlin oli luvannut elokuvan tiedotteessa laittaa kaiken kokemuksensa likoon, jotta luo ”Suomen kansalle klassikon, josta kaikki voivat nauttia pitkään”. Komonen kirjoittaa, että tavoite oli hyvä, mutta toteutus huono.

Komonen kuvailee elokuvaa muun muassa sanoilla ”mieskomedia”, ”kehno” ja ”tylsä”. Hänen mukaansa elokuvan ongelma on henkilöissä.

– Heistä ei välitä, ei jaksa kiinnostua. Amatöörien eli Hedbergin ja Linnonmaan näytteleminen on paikoin kiusallista, Komonen kirjoittaa arvostelussaan.

Harlin kertoi MTV Uutisten haastattelussa viime kesänä, että kolmannessa elokuvassa komediasarja haluttiin tuoda metoon jälkeiseen 2020-lukuun. Käsikirjoittajana nähtiin Harlinin rinnalla Mari Perankoski, sillä elokuvaan haluttiin feminististäkin näkökulmaa.

HS:n kriitikko ei keksi mikä elokuvan feministinen kulma on.

– Naishahmot esitetään äiteinä, nalkuttavina vaimoina, ihmiskaupan uhreina – sivuhenkilöinä, Komonen toteaa.

Elokuvassa huumoria väännetään kohelluksesta ja ruumiineritteistä, mikä ei naurata Komosta. Luokkakokous -elokuvat ovat uudelleenfilmatisointeja tanskalaiselokuvista, joita tehtiin vain kolme osaa. Tämä saa kriitikon toiveikkaaksi.

Viihdesivusto Muropaketin arvostelu on HS:n arvostelua suorasanaisempi. Kriitikko Joonas Pikkarainen lyttää elokuvan kovin sanoin ja vertaa sitä sarjan aiempiin osiin.

– Se tarjoaa samaa pikkupojille suunnattua räävitöntä alapäähuumoria koko kestonsa edestä. Mikään ei ole tälläkään kertaa pyhää, eikä mikään sen puoleen ole edelleenkään hauskaa, kirjoittaa Pikkarainen.

Elokuva luottaa Pikkaraisen mukaan kehnoihin vitseihin, jotka ovat ajastaan jäljessä. Hän harmittelee, että elokuvan huumoria ei ole viety edes sopivuuden rajojen yli, jolloin sentään voitaisiin päivitellä sen mauttomuutta.

Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily on surkea elokuva, toteaa kriitikko ja antaa elokuvalle 1,5 tähteä. Hän uskoo kuitenkin, että katsojat löytävät elokuvan sen suurista puutteista huolimatta.

Kuva: Nordisk Film

SUOSITUIMMAT