Sampo Kaulanen hurahti outoon aineeseen – aiheuttaa näkyjä ja hallusinaatioita


Kyläkauppias Sampo Kaulanen kertoo jättäneensä alkoholin jo vuosi sitten. Nyt hän matkaa Costa Ricaan ayahuasca-keitoksen lähteelle.

-Taas mennään! Costa Rica! Olen nyt ollut kohta vuoden käyttämättä alkoholia. Se tapa jäi viime kerralla kun kävin Rythmiassa hoidattamassa itseäni. Sitä edellisellä kerralla tipahti nuuskankäyttö, Sampo kertoo.

-Moni on kyseenlaistanut tätä ayahuascha-metodia, mutta mulle se on toiminut. En kuitenkaan lähe tätäkään kellekään suosittelemaan, koska kaikkeen liittyy riskejä ja varsinkin Suomessa keskustelukulttuuri aiheen ympärillä on todella nihkeä. Mut eipä siinä mitään! Lähetäänpä kattoon mitä universumilla ja mama Ayalla on tällä kertaa tarjottavana.

Ayahuasca on vakiintunut nimitys tavallisimmin amazoninajahuaskaliaanista ja shamaanikahvikista valmistettavalle psykoaktiiviselle kasvisuutejuomalle, joka on peräisin Amazonin alueen alkuperäiskansojen traditioista.

Ayahuascan aiheuttamia näkyjä kutsutaan länsimaissa usein hallusinaatioiksi tai visioiksi. Visioita kuvaillaan usein toismaailmallisiksi ja ne ovat sisällöllisesti rikkaita, informatiivisia ja värikkäitä kohtauksia, joiden teemoja voivat olla kokemus vuorovaikutuksesta erilaisten henkiolentojen tai jumalten kanssa, terapeuttiset parantumiskokemukset fyysisistä ja psyykkisistä vaivoista tai majesteettiset näyt luonnonmaisemista tai futuristisista kaupungeista.

Ayahuasca on myös voimakkaasti emeettinen eli oksettava. Kokonaisvaltainen puhdistuminen oksentamalla tai ulostamalla on keskeinen osa ayahuascan perinteistä käyttöä.

Joillain hallusinogeeneiksi tai psykedeeleiksi luokiteltavilla lääkekasvejuomilla, ayahuasca mukaan lukien, oletetaan olevan terapeuttisia ominaisuuksia. Psykedeeliavusteisen terapian tehokkuudesta väitetään olevan näyttöä riippuvuuksien, masennuksen, ahdistuksen ja muiden traumapohjaisten psyykkisten ongelmien hoitamisessa. Ajatus ayahuascan terapeuttisuudesta on yksi keskeisimmistä syistä, miksi monet länsimaalaiset ovat hakeutuneet ayahuasca-rituaaleihin ja -seremonioihin viimeistään 1980-luvulta alkaen.

SUOSITUIMMAT