Sanna Marinin Twitter-lauseesta otetaan nyt kaikki irti – illanistujaisten jälkipuinti käy kuumana


Pääministeri Sanna Marinin (sd) sunnuntaina 10.10. järjestämästä illanistujaisesta on noussut valtava kohu, johon ovat osallistuneet niin muusikot, kansanedustajat kuin muutkin julkisuuden henkilöt.

Illanistujaisen tarkoituksena oli valtioneuvoston mukaan keskustella maan musiikkialan tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä eri tahojen kesken. Instagramissa jaetuista kuvista ja videoista kuitenkin välittyi toisenlainen kuva tapaamisesta, jossa syömisen lisäksi artistit ryhtyvät ”spontaanisti” esittämään musiikkikappaleita.

Huomiota herätti myös varsin yksipuolinen kuva alan edustuksesta. Juhlissa olivat artistit Alma, Anna Abreu, Diandra Flores, Pete Parkkonen, Ilta, Benjamin Peltonen, Pihlaja ja Sanni sekä hänen avopuolisonsa, radiojuontaja ja vuoden 2016 Miss Suomi Shirly Karvinen.

Musiikkialan vaikuttajista mukana olivat ainakin Sony Music Finlandin markkinointijohtaja Jannika Nyqvist, Tavastia-klubin ohjelmavastaava Mikko Merimaa ja Musiikkituottajien apulaisjohtaja Tommi Kyyrä, joka on eduskunnan musiikkiverkoston puheenjohtajan, kansanedustaja Ilmari Nurmisen (sd) mukaan ainoa verkoston ei-kansanedustaja.

Valtiojohdosta mukana oli Marinin ja Nurmisen lisäksi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk). Musiikkiverkoston muut jäsenet, kuten Ritva ”Kike” Elomaa (ps) ja Sari Multala (kok) kertoivat lehdistölle, etteivät olleet saaneet kutsua illanistujaisiin.

Mediassa on myös ihmetelty, miksi illanistujaisten jatkoille Kesärannan saunalle oli kutsuttu vain muutamia juhlijoita. Valtioneuvoston kanslian edustajan mukaan Marin maksoi jatkojen kustannukset itse.

Uutinen 18,4 miljoonan jättileikkauksesta kaksi päivää myöhemmin

Todellinen soppa tapahtumasta kehkeytyi tiistaina 12.10., kun opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tiedotteen, jonka mukaan koronarajoitusten pahasti pieksemältä kulttuurialalta tullaan leikkaamaan seuraavan vuoden aikana peräti 18,4 miljoonaa euroa.

Esimerkiksi musiikkiuransa lopettanut Jare ”Cheek” Tiihonen pöyristyi uutisesta.

– Tiedän, että alan toimijat ovat turhaan koittaneet muodostaa toimivaa keskusteluyhteyttä hallitukseen koko kriisin ajan. Tämä sirkus näyttäytyi kuitenkin eilen absurdina SDP:n vaalitilaisuutena, johon oli saatu huijattua 18 kuukautta polvillaan olleen alan tekijöitä lauleskelemaan päättäjille, Tiihonen latasi Iltalehdelle.

– Nyt, kun bileet on pidetty ja someen saatu kontenttia (sisältöä) olisi aika avata se oikea keskustelu, jonka verukkeella ihmisiä oli paikalle kutsuttu alunperinkin. Silmänkääntötemppu ei mennyt läpi. On häpeällistä, että tämän viikonlopun show’n jälkeen tänään ilmoitettiin 18,4 miljoonan leikkauksista jo muutenkin kohtuuttomasti runnelluksi tulleelta kulttuurialalta.

Kesärannassa mukana ollut Shirly Karvinen ihmetteli leikkauksia Instagramissa.

– En ole sanaton itseni puolesta vaan niiden puolesta, joiden työn hallitus on kieltänyt lähes kahdeksi vuodeksi, ja joilta sen jälkeen päätetään leikata erittäin rajulla kädellä.

Karvinen sanoo olevansa kiitollinen pääsystä juhliin, mutta ei silti hyväksy leikkauksia.

– Tämä ei ole ok. Olen kiitollinen sunnuntain kokemuksesta, mutta en hyväksy sitä, että todellisuudessa päätökset edustavat aivan toista linjaa.

Karvisen mukaan virallinen keskustelu jäi illan aikana vähäiseksi.

Myös Tommi Kyyrä myöntää, että tapahtuman ajankohta kaksi päivää ennen uutisia kulttuurialan leikkauksista ”tuntuu erittäin kylmältä”.

Kurvinen: Sanna Marin yritti salata leikkaukset

Antti Kurvinen sanoo esitelleensä taiteen ja kulttuurin rahoitukseen tehtävät leikkaukset muille hallituspuolueille 23. syyskuuta pidetyssä seurantaministerien kokouksessa, jossa SDP ei hänen mukaansa puuttunut yhteenkään kohtaan.

Kurvinen kertoi Iltalehdelle, että Marin soitti hänelle tiistaiaamuna saatuaan häneltä viestin leikkauslistan julkistamisesta.

– Hän soitti minulle ja pyysi, etten kertoisi leikkauksista julkisuuteen.

– Sanoin hänelle, että nyt ei voi enää kyllä peruuttaa, koska kutsu on lähtenyt jo viime viikolla, ja meillä on Teamsissa 70–80 kulttuurialan ihmistä koolla, Kurvinen totesi IL:lle.

Kohu Twitter-lauseesta

Sanna Marin ilmoitti torstaina 14.10. Twitterissä, että SDP haluaa nyt perua kulttuurileikkaukset. Marin aloitti julkaisun lauseella: ”Sanon nyt suoraan”, joka on saanut osakseen valtavan määrän irvailua. Alla muutamia esimerkkejä.

Instagramissa julkaistu Malmi Vicen alla oleva meemi kuvastaa satiirisella tavalla meneillään olevaan kulttuurikohua.

Ylin kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

SUOSITUIMMAT