Sara Forsberg: ”Olen geneettisesti mies”


Eilen 26. lokakuuta vietettiin intersukupuolisuuden päivää. Sen kunniaksi laulaja ja radiotoimittaja Sara Forsberg halusi tänään kertoa asiasta omalta osaltaan.

– En ole kertonut teille aiemmin, mutta olen intersukupuolinen. Minulla on Swyerin syndrooma, ja intersukupuolisuuden tietoisuuspäivänä halusin jakaa minun tarinani (…) Olen geneettisesti mies, Sara toteaa Instagramissa englanniksi vapaasti suomennettuna.

Setan sivujen mukaan intersukupuolisuus tarkoittaa sitä, että kehon synnynnäiset sukupuolitetut piirteet, kuten kromosomit, sukuelimet tai hormonitoiminta eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset.

Swyerin syndrooma on puolestaan mieshormonin puutostila, jonka myötä sikiölle muodostuu naisen sukuelimet.

Saran kohdalla intersukupuolisuus huomattiin 16-vuotiaana. Äiti vei hänet lääkäriin, koska Saran murrosikä ei ollut alkanut.

–Lääkäri kertoi minulle, että olin miespuolinen sikiö ja minun oli tarkoitus syntyä pojaksi. Mutta geneettisestä muutoksesta johtuen synnyin naiseksi, Sara kertoo Youtube-videolla.

Tutkimuksissa kävi ilmi, ettei Saralla ole munasarjoja. Sen sijaan häneltä löytyi kaksi kehittymätöntä kivestä. Samalla Sara sai kuulla, ettei hän voisi koskaan tulla raskaaksi. Hän toteaa tiedon olleen aluksi hyvin järkyttävä, mutta vuosien myötä Sara on tottunut ajatukseen.

SUOSITUIMMAT