Seiska: Maski-gate jatkuu – Onni Sarmaste vapautui syytteistä, mutta nyt Tiina Jylhä haastoi hänet oikeuteen


Keväällä 2020 Suomessa nousi ennenkuulumaton kohu, kun Huoltovarmuuskeskus (HVK) tilasi yhteensä 10 miljoonalla eurolla kiinalaisia suojamaskeja ulosotossa olleelta pikavippiliikemies Onni Sarmasteelta sekä törkeistä talousrikoksista tuomitulta Tiina Jylhältä.

Yle uutisoi, että syyttäjä teki 19.11. päätöksen syytämättä jättämisestä liittyen Sarmasteen ja toisen henkilön epäiltyyn törkeään petokseen 2020 kevään 5 miljoonan euron maskikaupoissa, kun HVK ei saanut sovittua määrää maskeja ja jo saadut olivat käyttökelvottomia. Syyttäjän mukaan Sarmasta ja toinen epäilty eivät tahallaan erehdyttäneet HVK:n edustajaa maskikaupassa.

Onni-Sarmaste-Facebook
Onni Sarmaste, kuva: Facebook

Sarmaste aikoo nyt ryhtyä toimenpiteisiin niitä tahoja vastaan, jotka ovat aikanaan käynnistäneet esitutkinnan. Sarmasteen juristi ei ole vielä ottanut kantaa syytteen kohteisiin, aikatauluun eikä mahdollisesti vaadittaviin korvaussummiin.

Myös HVK aikoo vaatia Sarmasteelta korvauksia maskisotkusta.

Sarmaste syyttää Tiina Jylhän kiristäneen häntä keväällä 2020 liittyen HVK:n tilittämiin rahoihin. Kiristysrikossyyte on edelleen esitutkinnassa. Iltalehden mukaan Viron poliisi on tehnyt esitutkintaan liittyen virka-apuna Suomen poliisin pyynnöstä kotietsinnän Jylhän ja miehensä Tapio ”Tape” Valkosen Tallinnassa sijaitsevaan asuntoon.

Jylhä on kiistänyt kiristämisen, ja hän jätti Seiskan mukaan Helsingin käräjäoikeuteen Sarmasteesta siviilipuolen kanteen viime perjantaina, eli samana päivänä kun tämä sai syyttämättäjättämispäätöksen.

Ulosottotaustainen Sarmaste tienasi Iltalehden mukaan maskikauppojen myötä vuonna 2020 ansiotuloja 533 534 euroa. Vuonna 2019 hänen ansiotulonsa olivat 57 183 euroa.

Tiina Jylhän kuva: Instagram

SUOSITUIMMAT