Suomalaisilta kysyttiin menevätkö he mieluummin lätkämatsiin, festareille vai teatteriin


Tuoreesta kyselystä selvisi, että suomalaiset ovat valmiita lähtemään monenlaisiin tapahtumiin.

Kyselytutkimuksen toteutti tapahtumalippuyhtiö Lippu.fi ja siihen vastasi yli 1000 suomalaista.

Kyselyn mukaan mukaan noin neljä viidesosaa suomalaisista kertoo käyvänsä normaaliolosuhteissa kulttuuri-, viihde- tai urheilutapahtumissa vähintään vuosittain. Tapahtumiin säännöllisesti osallistuvista peräti 85 prosenttia käy konserttien, festareiden tai stand up -iltojen kaltaisissa viihdetapahtumissa. Kulttuuri- (72 %) ja urheilutapahtumien (60 %) suosio kertoo, että näiden kolmen genren tapahtumissa käydään paljon ristiin.

Viihdetapahtumat kiinnostavat suomalaisia enemmän kuin kulttuuri- ja urheilutapahtumat. Viihteen saralla selvästi suosituimpia ovat artistien tai bändien keikat, joille vähintään 3–4 kertaa vuodessa suuntaa lähes kolmasosa viihdetapahtumissa käyvistä. Yleisöön vetoavat myös muunlaiset musiikkikattaukset: niin yhteiskonsertit kuin festaritkin houkuttelevat stand up -keikkoja enemmän. Vastaajia pyydettiin arvioimaan osallistumistaan tapahtumiin aikana, jolloin sille ei ole rajoitteita.

– Luvut povaavat erittäin hyvää tulevalle musiikkikesälle. Kyselytutkimuksen selkeä pääviesti on, että tapahtuma-alaa kurittaneen kahden edellisvuoden aikana yleisön nälkä on kasvanut nimenomaan live-musiikkia kohtaan. Tästä voi tulla tarjonnaltaan kaikkien aikojen keikka- ja festarikesä, sanoo Lippu.fin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Teresa Turhanen.

Teatteri on kulttuuriväen suosikki

Kulttuuritapahtumista selkeästi suosituimmiksi nousevat teatteriesitykset. Niissä vähintään kerran vuodessa käyvien suomalaisten määrä on melko lailla yhtä suuri kuin musikaalien ja klassisen musiikin konserttien yhteenlaskettu kävijämäärä. Baletti ja ooppera eivät yllä kolmen kärkeen.

– Kulttuuritapahtumien kävijöissä korostuvat naiset, yli 55-vuotiaat sekä suuressa kaupungissa asuvat. Naisvastaajista sekä suurissa kaupungeissa asuvista 78 % kertoo käyvänsä kulttuuritapahtumissa, kun taas 55–70-vuotiaista näin tekee lähes kahdeksan kymmenestä, Turhanen toteaa.

Jääkiekko selvästi jalkapalloa edellä

Urheilutapahtumat sitä vastoin vetoavat korostetusti miehiin ja 25–34-vuotiaisiin. Suosituin paikan päällä seurattava laji on jääkiekko, jota käy katsomassa vähintään kerran vuodessa 60 prosenttia urheilutapahtumiin osallistuvista. Vastaava luku jalkapallolle on 43 prosenttia, ja sen jälkeen seuraavaksi kiinnostavimmat live-lajit ovat yleisurheilu, moottoriurheilu ja hiihto.

– Suomalaiset ovat tapahtumissa kävijöinä moniruokaisia. Kulttuuritapahtumiin osallistumisessa korostuvat erityisesti uudet elämykset, kun taas viihdetapahtumiin lähdetään erityisesti live-musiikin vuoksi sekä tapaamaan ystäviä. Urheilutapahtumissa kävijöitä viehättää puolestaan tunnelma sekä kiinnostus lajia kohtaan. Tapahtumanjärjestäjille on tutkimuksen mukaan ensisijaisen tärkeää pitää huoli laajasta valikoimasta ja verkkopalvelun hyvästä käyttökokemuksesta, Turhanen kertoo.

Lähde ja infograafit: Lippu.fi

SUOSITUIMMAT