Suomalaisten top 3 joulukukkasuosikit


Mitä kukkia sinä ostat kotisi väripilkuiksi joulunaikaan? Kauppapuutarhaliitto selvitti, mitkä ovat suomalaisten kolme suosituinta joulukukkaa.

Suomalaiset ovat ahkerimpia kukkien ostajia joulukuussa, joka on kukka-alan vuoden suurin sesonki. Koko joulukukkakaupan arvo Suomessa on noin 100 miljoonaa euroa. Jouluna suositaan erityisesti kotimaassa kasvatettuja kukkia, joita kasvatetaan noin sadalla puutarhalla eri puolilla Suomea.

Joulu on suomalaisille hyvin perinteinen juhla monella tapaa, ja tästä syystä kolme suosituinta joulukukkaa säilyvät samoina vuodesta toiseen.

– Suomalainen haluaa jouluunsa edelleen perinteisen punaisen joulutähden, hyasintin tuoksun ja näyttävän ritarinkukan. Perinteet tuovat turvaa, varsinkin epävarmoina aikoina. On kuitenkin kiva nähdä, että perinteisten joulukukkien erikoisemmat värit kiinnostavat entistä enemmän. Varsinkin nuoret voivat löytää tiensä joulutähden pariin esimerkiksi trendikkään puuterisen värivaihtoehdon kautta, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

Suomalaisten top 3 joulukukkasuosikit:

1. Hyasintti

Hyasinttia suomalaiset ostavat määrällisesti eniten. Kauppapuutarhaliiton selvityksen mukaan tänä vuonna on viljelty noin 2,9 miljoonaa kukkaa. Suurin osa kukista on vaaleanpunaisia, 39 prosenttia. Valkoisia on 30 prosenttia ja sinisiä 27 prosenttia. Siniset ja valkoiset hyasintit ovat myös itsenäisyyspäivän suosikkeja. Hyasintteja myydään myös keväälläpastellisävyissä.

2. Joulutähti

Joulutähtien viljelymäärä on tänä vuonna noin 2,7 miljoonaa kasvia. Suosikkiväri vuodesta toiseen on punainen, joita tähdistä on noin 65 prosenttia. Määrä on kuitenkin hieman laskenut viime vuosina, ja tilalle on tullut erikoisvärejä, kuten vaaleanpunaisia tai persikan värisiä joulutähtiä. Erikoisvärejä on tänä vuonna joulutähdistä noin 12 prosenttia. Punaisen jälkeen toiseksi eniten myydään kuitenkin valkoista joulutähteä, jota on noin 23 prosenttia saatavilla olevista tähdistä.

3. Ritarinkukka

Ritarinkukkaa, jota monet kutsuvat myös amaryllikseksi, on tänä vuonna kaupoissa noin 1,1, miljoonaa kukkaa. Värijakauma on hyvin samanlainen kuin joulutähdellä: punaisia niistä on 59 prosenttia ja valkoisia 26 prosenttia. Loput ovat erikoisvärejä, eli vaaleanpunaisia ja kaksivärisiä ritarinkukkia.

Lähde ja kuvat: Kauppapuutarhaliitto ry

SUOSITUIMMAT