Suomeen levisi jopa hengenvaarallinen ilmiö – lääkärit varoittavat sekaantumasta


Suomeen on rantautunut uusi palvelu, jota mainostaa muun muassa somevaikuttaja Kata Kämäräinen. Suonensisäisesti annettavaa nesteytystä on ainakin yritetty päästä kaupittelemaan muun muassa festareille.

– Oon niin innoissani, että pääsen vihdoin kertomaan teille tästä! Suomeen tuodaan vihdoin jo ulkomailla kauan trendanneet nesteytyshoidot. Nesteytyshoito korjaa urheilusta, matkustamisesta tai muusta aktiivisen elämän kuormituksesta aiheutuneen kuivumistilan nopeasti ja turvallisesti! Kata kirjoittaa Instagramissa.

Samalla hän on julkaissut kaksi kuvaa, jossa hänelle annetaan nesteytystä suonensisäisesti.

Palvelu on saanut ainakin kaksi lääkäriä puuttumaan asiaan julkisesti.

– Jos olet festareilla niin huonossa kunnossa, että tarvitset i.v.-nesteytystä, on syytä hakeutua päivystykseen, somevaikuttajana tunnettu anestesialääkäri Jenni Puoliväli-Oksala muistuttaa.

Hän lisää, että kanyylin asettamiseen liittyy aina komplikaatioriski. Seurauksena voi olla muun muassa suonitulehdus, nesteen valuminen ohi suonen, verisuonitukos ja sepsis (verenmyrkytys).

– ”Tavallinen” kuivuminen ja /tai lievät elektrolyyttihäiriöt voidaan korjata juomalla nesteitä suun kautta. Siihen ei tarvita i.v.-nesteitä, Puoliväli-Oksala toteaa.

Lisäksi uuteen palveluun on ottanut kantaa julkkislääkäri Pippa Laukka.

– Urheilulääkärinä muistuttelen vielä, että suonensisäiset nestehoidot on kielletty kaikkina aikoina, mikäli annetun nesteen määrä ylittää 100 millilitraa 12 tunnin aikana, ja mikäli kyseessä ei ole sairaalahoito, kirurginen toimenpide tai kliinisten diagnostisten tutkimusten yhteydessä annettu aiheellinen nesteensiirto, Laukka muistuttaa.

SUOSITUIMMAT