Tämä kaikki tiedetään Norjan jousiaseiskusta, jossa kuoli 5 ja loukkaantui 2


Keskiviikkoiltana Norjan Kongsbergin kaupungissa kuoli jousiasehyökkäyksessä 5 ihmistä ja 2 loukkaantunutta on tehohoidossa.

Poliisi sai hälytyksen kello 18.13 paikallista aikaa. Poliisin mukaan mies ampui jousiaseella ihmisiä kaupungin kaduilla ja ainakin yhdessä kaupassa. Hän kulki teon aikana laajalla alueella. Epäilty pidätettiin klo 18.47. Norjan TV2 -kanavan mukaan tekijän hallusta löydettiin jousiaseen lisäksi veitsi ja muita aseita.

Poliisilla ei ole vielä tietoa, onko tekijän ja uhrien välillä mitään suhdetta. Uhreista ei myöskään ole annettu tietoja, mutta toinen tehohoidossa olevista loukkaantuneista on paikallisen median mukaan vapaa-ajalla ollut poliisi, joka oli ostoksilla Coop-kaupassa.

Epäilty on islaminuskoon kääntynyt tanskalainen

Epäilty mies on 37-vuotias useita vuosia paikkakunnalla asunut Tanskan kansalainen. Norjan TV 2:n saamien tietojen mukaan mies oli kääntynyt islaminuskoon ja ottanut yhteyttä useita kertoja Norjan terveyshuoltoon.

Poliisilla työskentelevän asianajajan Ann Irén Svane Mathiassenin mukaan epäilty on poliisin tuttu liittyen useisiin aiempiin tapahtumiin.

Epäillyn asianajajan mukaan mies on kertonut tapahtumista yksityiskohtaisesti poliisille. TV2:n mukaa mies on tunnustanut teot.

Teon motiivi ei ole selvillä. Poliisipiirin aluejohtaja Øyvind Aas on sanonut, että poliisi tutkii, onko kyseessä terroriteko.

Paniikkia kaduilla

Yksi silminnäkijä kertoo nähneensä haavoittuneen naisen huutamassa apua risteysalueella. Toinen silminnäkijä näki ihmisten juoksevan kadulla paniikissa henkensä edestä. Hän näki myös nuolesta haavoittuneen miehen. Eräs silminnäkijä kertoo nähneensä poliisin juoksemassa pakenevan epäillyn perässä ja ampuvan konepistoolilla. Aas vahvisti tiedotustilaisuudessa, että poliisi ampui varoituslaukauksia ennen pidätystä.

20 metrin päässä Coop-kaupasta asuva 24-vuotias opiskelija Sarkis Younan kertoo VG:lle katselleensa kotona Netflixin Squid Game -sarjaa, kun hän kuuli sireenit ja luuli niiden tulevan televisiosta. Sitten hän kuuli raskaasti aseistetun poliisin huutavan: ”Laske aseesi!” Younanin mukaan poliisi koputti ikkunoita ja kielsi ihmisiä poistumasta asunnoista.

Välitön muutos poliisin käytäntöön

Norjassa poliisi toimii tavallisesti ilman asetta, mutta hyökkäyksen jälkeen poliiseja käskettiin kantamaan mukanaan käsiasetta. Poliisin mukaan kyseessä on ylimääräinen varotoimi, eikä kansallinen uhkataso ole muuttunut.

68 kilometriä Oslosta lounaaseen sijaitsevassa Kongsbergissa on noin 28 000 asukasta.

Lähteet: Norjan TV2, VG

SUOSITUIMMAT