Tiedätkö, koska tulee mennä päivystykseen ja koska terveysasemalle?


Kuulostavatko seuraavat tutuilta ongelmilta kesän karkeloissa? Happi loppuu ja sydämestä puristaa. Punkki löytyy kiinnittyneenä kainaloon. Kirves osui polveen. Kuume on korkealla ja olo heikko. Ripuli iski ja sairauslomalappu pitäisi saada. Lonkkaan koskee ja kävely on hankalaa.

Kesän riennoissa voi sattua kaikenlaisia haavereita, mutta tiedätkö minne mennä, jos ikävä tilanne sattuu omalle kohdalle?

Terveysasemalle

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sotesta kerrotaan, että omalla terveysasemalla hoidetaan tavallinen kuume ja flunssa, pitkittyneet lonkkakivut ja selkäkivut ja muut pitkäaikaiset vaivat, reseptien uusinnat ja sairausloma-asiat.

– Ja aina ennen terveysasemalle saapumista tulee ottaa yhteyttä puhelimitse, moni asia ja vaiva hoituu jo puhelimessa, kertoo palvelupäällikkö Johanna Ahvalo.

Useimpien terveysasemien vastaanotoissa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Asiakkaita pyydetään odottamaan kärsivällisesti takaisinsoittoa, sillä odotus johtaa todennäköisemmin nopeampaan palveluun pääsyyn kuin uusi yhteydenotto.

Päivystykseen

Päivystykseen tullaan soittamalla ensin numeroihin 112 tai 116117 ja niistä saatavan ohjeistuksen jälkeen kiireellisissä asioissa tai lähetteellä. Soittamatta päivystykseen ei siis pidä tulla.

– Päivystykseen tulon vaativia asioita ovat esimerkiksi aivohalvausoireet, tajunnantason häiriöt, voimakas rintakipu, rytmihäiriöt, hengitysvaikeus, runsaasti vuotava haava, tapaturma, murtuma, voimakas nenäverenvuoto tai vatsakipu, sietämätön äkillinen kipu, mielenterveyshäiriö, voimakas allerginen reaktio tai äkillinen yleistilan lasku, listaa ylihoitaja Petteri Hakkarainen.

Hakkarainen muistuttaa, että numerossa 116 117 päivystysavun hoitajat antavat ohjausta ja neuvontaa puhelimitse ympäri vuorokauden. Myös netissä omaolo.fi-osoitteessa voi tehdä oirearvioita ja toimia annettujen ohjeiden mukaan. Omaolo on kansallinen digipalvelu, joka auttaa arvioimaan hoidon tai palvelun tarvetta. Omaolon käyttäminen on turvallista ja sieltä saa oikeaa tietoa ilman googlettamista. Omaolo-palvelu on määritelty lääkinnälliseksi laitteeksi ja se on stardardoitu.

Palvelu ajoittain ruuhkaista

Päivystyksissä käy suuria määriä potilaita, jopa satoja päivittäin. Päivystyksen tarve vaihtelee päivittäin ja tunneittain, mikä voi aiheuttaa ajoittaista palvelun ruuhkautumista. Aika vastaanotolle pääsyyn päivystyksessä vaihtelee riippuen muista potilaista ja potilaiden kiireellisyydestä. Vuonna 2019 keskimääräinen jonotusaika päivystyksessä vastaanotolle oli tunti ja 20 minuuttia.

Päivystykseen tulevien potilaiden kiireellisyyden eli niin sanotun triagen arvioi sairaanhoitaja. Päivystyksessä potilaat hoidetaan aina kiireellisyysjärjestyksessä, ei saapumisjärjestyksessä. Kiireellisyyskategorioita on neljä.

– Tarvittaessa hoitoon voidaan ohjata myös muuhun palveluun, jossa vaiva on paremmin hoidettavissa kuin päivystyksessä, muistuttaa Hakkarainen.

Päivystyksestä potilas lähtee pääsääntöisesti kotiin, vuodeosastolle tai terveyskeskukseen. Varsinkin nyt kesän aikana osa hoitosoluista maakunnissa on kiinni ja joillakin osastoilla vuodepaikkojen määrää on supistettu.

– Se pitkittää potilaan läpimenoaikaa meillä päivystyksessä ja aiheuttaa ruuhkaa, Hakkarainen kertoo.

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT