Tiesitkö, että voit muuttaa bensiiniautosi kaasu- tai etanolikäyttöiseksi? Traficomilta saa siihen tukea


Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta voi hakea rahallista tukea muutoksen tekemiseen.

Sähköautobuumin aikana moni ei ole välttämättä huomannut, että fossiilisten polttoaineiden käyttöä voi vähentää myös muuttamalla bensiinikäyttöisen henkilöauton kaasu- tai etanolikäyttöiseksi. 

Jos muutat bensiinikäyttöisen henkilöauton toimimaan kaasulla tai etanolilla 1.1.2022-31.3.2023 välisenä aikana, voit saada Traficomilta rahallista tukea muutoksen kattamiseksi.

Tukea voidaan myöntää 200 euroa, kun auto muunnetaan etanolikäyttöiseksi. Muutoksen hinnaksi jää tuen jälkeen noin 400 euroa automallista riippumatta. Jos auto muunnetaan kaasukäyttöiseksi, siihen voi saada tukea 1 000 euroa. Kaasukonversion hinta on noin 2 000-4 000 euroa riippuen automallista ja asennustyön laajuudesta.

– Muuntotuen yhtenä edellytyksenä on, että muutos on tehty Traficomin määräyksen mukaisesti ja muutos on hyväksytty muutoskatsastuksessa 1.1.2022 jälkeen. Lisäksi tuen myöntämisen edellytyksenä on, että valtion talousarviossa avustuksen maksamista varten varattua määrärahaa on käytettävissä, kertoo Traficomin asiantuntija Antti Hänninen.

Tukea voivat hakea niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin, joilla on omat hakemusmenettelynsä. Yksityishenkilö voi hakea tukea heti sen jälkeen, kun muutos on hyväksytty muutoskatsastuksessa. Yritys voi toteuttaa muutostyöt ja muutoskatsastuksen vasta sen jälkeen, kun yritys on saanut Traficomilta ehdollisen päätöksen tuen myöntämisestä.

Miten muutos tehdään?

Bensa-auton muuttamisessa kaasu tai etanolikäyttöiseksi autoon lisätään toinen vaihtoehtoinen käyttövoima.

– Auto toimii muutosten jälkeen myös bensalla, joten vaihtoehtoisen käyttövoiman jakeluverkko ei rajoita käyttöä. Konversiosta ei tosin ole hyötyä, jos et voi tankata kuin hyvin harvoin sen mahdollistamaa vaihtoehtoista polttoainetta, sanoo Traficomin johtava asiantuntija Otto Lahti.

Helpoin tapa muuttaa auto etanolikäyttöiseksi on teettää muutos autokorjaamossa, jolloin ammattilainen vastaa muutoksen sopivuudesta kyseiseen moottoriin ja voi hoitaa muutoskatsastuksen.

– Jos haluaa itse tehdä muutostyöt, on hyvä tutustua Traficomin määräykseen, jossa kerrotaan muutoksen hyväksymiseen liittyvistä vaatimuksista. Ja kannattaa huomioida, että muutos voi vaikuttaa auton takuuseen eli se kannattaa tarkastaa ennen muutoksen tekemistä, kertoo Lahti.

Kaasukonversioiden tekeminen kannattaa jättää aina ammattilaisille.

– Kaikkien komponenttien ja asennustavan tulee täyttää tarkat turvallisuusvaatimukset, koska palavakaasu varastoidaan todella korkeaan paineeseen autossa. Kaasulaitteiston asennuksesta pitää olla tämän takia valtuutetun tarkastajan todistus muutoskatsastuksessa, tähdentää Lahti.

Lähde ja kuva: Traficom

SUOSITUIMMAT