TS: Nuorten huumekuolemien määrä melkein nelinkertaistui viidessä vuodessa


Nuorten huumekuolemat ovat lähes nelinkertaistuneet viidessä vuodessa. Turun Sanomien mukaan rauhoittaviin lääkkeisiin liittyviä kuolemia epäillään Helsingissä, Porvoossa ja Turussa.

Turun Sanomat uutisoi, että viime kuussa tapahtuneiden mysteeristen huumekuolemien aiheuttajaa ei edelleenkään tiedetä. Viisi parikymppistä miestä kuoli huhtikuussa myrkytykseen Turun alueella.

Lounais-Suomen poliisi kertoo TS:lle, että kuolinsyyrapotit eivät ole vielä valmiina. Poliisin mukaan kyseessä oli alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden yliannostuksesta, tai niiden yhteisvaikutuksesta. Poliisin huumeyksikkö selvittelee alueella liikkeellä olevien aineiden alkuperää ja jakelua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suorittamissa kuolemansyynselvityksen päihde- ja huumetestauksissa ei ole ilmennyt mitään poikkeavaa.

Vuonna 2017 muuntohuume U-47700 aiheutti Suomessa noin kymmenen ihmisen kuoleman ryppään. Turun tapauksissa ei ole vielä näyttöä, että myrkytyskuolemat olisi aiheuttanut jokin tietty aine. Kyseessä voi myös olla monen aineen cocktail.

– Yleisin syy sekä nuorilla että vanhemmilla on vahvojen kipulääkkeiden, bentsosodiatsepiinien ja usein myös alkoholin sekakäyttö, kertoo THL:n oikeuskemisti Pirkko Kriikku.

Kriikku kertoo huumekuolemien määrässä tapahtuneesta vakavasta muutoksesta

– Hyvin huolestuttavaa on, että nuorten huumekuolemissa on tapahtunut jyrkkä nousu viidessä vuodessa.

THL:n tilastojen mukaan huumeisiin kuoli 20 alle 25-vuotiasta vuonna 2015. Viisi vuotta myöhemmin määrä oli alustavien tulosten mukaan jo lähes nelinkertainen. Viime vuosi oli nuorten huumekuolemien suhteen erityisen synkkä: alustavien tietojen mukaan vuonna 2020 kuolemantapauksia oli 76 – 20 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Yllättäviä nuorten huumemyrkytyskuolemia epäillään TS:n tietojen mukaan Helsingissä, Porvoossa ja Turussa. Myös muiden huumeiden ja alkoholin yhteiskäyttö saattaa liittyä tapauksiin.

Yksi myrkytyskuolemiin liittyvistä ongelmista on lääkkeiden laiton kauppa. Asiantuntijoiden mukaan kaikkiin laittomasti kaupattaviin lääkkeisiin sisältyy myrkytysriski, sillä aidon näköisestä pakkauksesta huolimatta tabletit saattavat sisältää mitä tahansa.

Lähde: Turun Sanomat

Kuva: Pexels

SUOSITUIMMAT