Tulli: Huvipuistotuotteista kolmannes määräysten vastaisia


Tulli tutki kevään aikana 28 lelua, jotka oli tarkoitettu huvipuistoissa myytäviksi tai jaettaviksi. Tullilaboratoriossa tutkituista leluista 11 ei täyttänyt lelulainsäädännön asettamia vaatimuksia.

Kahdeksasta paljettipehmolelusta irtosi paljetteja Tullilaboratorion tekemissä testeissä. Irronneet paljetit voivat päätyä lapsen nieluun tai hengitysteihin ja aiheuttaa vakavaa vaaraa lapsen terveydelle. Lisäksi yhdestä yksisarvisen muotoisesta pehmolelusta irtosi testeissä tukehtumisvaaraa aiheuttava pieni osa, muovinen silmä. Pehmoleluista ei saa irrota osia, jotka voivat päätyä lapsen suuhun ja pahimmillaan tukkia hengitystiet.

Kahdessa lelussa oli virheellinen ikävaroitusmerkintä. Ikävaroitusmerkinnällä valmistaja kertoo, ettei lelu sovellu alle kolmevuotiaalle lapselle, koska se voi vaarantaa lapsen terveyden. Vaara on kerrottava selväsanaisesti lelun merkinnöissä.

Leluja, joista irtosi vaaraa aiheuttavia pieniä osia, ei päästetty myyntiin tai jaettavaksi huvipuistoissa. Virheelliset ikävaroitusmerkinnät määrättiin välittömästi korjattaviksi.

Lisäksi yhdessä lelussa todettiin lievä virhe. Leluun oli liitetty ikävaroitusmerkintä, jota ei alle 3-vuotiaan lapsen leluissa saisi olla.

– Paljettipehmolelut tulivat markkinoille muutama vuosi sitten, ja silloin niitä hylättiin myös paljon. Paljeteilla koristellut pehmolelut ovat pienille eli alle 3-vuotiaille lapsille tarkoitettuja, vaikka jotkut toimijat ovat sitä mieltä, että isommat lapset lähinnä keräilevät niitä, kertoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Tullissa arvioidaan vuosittain noin 600 lelun määräysten mukaisuutta. Tulli painottaa lapsille tarkoitettujen tuotteiden valvontaa, sillä niille on asetettu paljon vaatimuksia lasten suojelemiseksi.

Lähde ja kuva: Tulli

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT