IS: Yllätystulos Kiinan Wuhanissa tehdystä koronatutkimuksesta – yleisen lääkkeen vaikutus tautiin on päinvastainen kuin oli luultu


Koronapandemian alkulähteeksi ilmoitetussa Kiinan Wuhanissa tehty tutkimus yllätti tutkijat täysin.

Tutkimuksessa selvitettiin helmi-maaliskuussa 2 900 koronaviruksen saaneen potilaan tietoja, joista kävi ilmi, että korkeaan verenpaineeseen käytetyt lääkkeet voivat auttaa suojautumaan COVID-19-tautia vastaan. Verenpainelääkityksen huomattiin voivan vähentää riskiä sairastua vakavasti tai kuolla koronavirukseen.

Tutkimustulos oli yllättävä, koska yleisesti on havaittu, että korkeasta verenpaineesta kärsivillä potilailla on noin kaksinkertainen riski joutua tehohoitoon ja kuolla koronavirukseen verrattuna potilaisiin, joiden verenpaine on normaali.

Tutkimuksen mukaan riski oli kuitenkin huomattavasti pienempi, jos potilas oli korkeaa verenpainetta hillitsevän lääkkeen käyttäjä, verrattuna niihin, jotka eivät käyttäneet verenpainelääkitystä.

Aiemmin verenpainelääkkeiden oli uskottu lisäävän riskiä sairastua koronaviruksen vakavampiin muotoihin, mutta tutkimus herätti toivoa, että verenpainelääkkeistä voisikin olla jopa apua taudin hoitossa.

Tutkijat olivat erittäin yllättyneitä löytämistään tuloksista, koska ne osoittivat täysin päinvastaiseen suuntaan alkuperäisestä hypoteesista.

Tutkimustuloksia ei vielä suositella yleiseen käyttöön, mutta niiden perusteella voidaan todeta, että verenpainelääkitystä ei ainakaan tule keskeyttää tai muuttaa ilman lääkärin erityistä määräystä.

Verenpainelääkityksen vaikutus COVID-19-taudin hoidossa on havaittu myös mm. Yhdysvalloissa ja Espanjassa.

Tutkimus julkaistiin torstaina European Heart Journal -lehdessä ja siitä on raportoinut Suomessa mm. Ilta-Sanomat.

Lähteet: Ilta-Sanomat, European Heart Journal

Kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT