Työtehoseura testasi kuusi suodatinkahvinkeitintä – ovatko hintansa arvoisia?


Työtehoseuran testaamien kahvinkeitinten käyttöominaisuuserot olivat pieniä, mutta merkityksellisiä. Testissä keskityttiin vertailemaan kahvinkeittimien käyttöominaisuuksia, joiden toimivuus ja ominaisuuksien tarpeellisuus konkretisoituvat käytössä. Kuluttajat arvostavat eri ominaisuuksia omien tarpeidensa pohjalta, mutta esimerkiksi keittimen helppo puhdistettavuus hyödyttää kaikkia.

Testatuissa keittimissä oli niin perusmalleja kuin kalliita design-mallejakin. Joistakin niistä täytyy pulittaa pitkälle kolmatta sataa euroa ja joku lähtee kaupasta parilla kympillä.

Testin pienin kahvinkeitin oli Wilfa Classic, jonka vesisäiliön maksimitäyttömäärä on noin litra. Suurin oli Sage Precision Brewer -keitin, jonka maksimivesimäärä on 1,8 litraa. Valmistajan ilmoitusten mukaan kerralla valmistettava kahvimäärä on pienimmillään 1-4 kupillista ja enimmillään 8-18 kupillista.

Testatut laitteet ja keskimääräiset markkinahinnat: Electrolux EKF 3300 (noin 19,90 euroa) Electrolux EKF 7700 (n. 55 euroa), Moccamaster KBG962AO (n. 189 euroa), Sage the Precision Brewer SDC400BSS (n. 269 euroa), Wilfa Classic CMC-100S (n. 99 euroa) ja Wilfa Svart Precision WSP-2A (n. 239 euroa).

Keittimen puhtaus tärkeää

Keittimen likaisuus huonontaa kahvin makua ja jos puhdistus on hankalaa, siitä tingitään helposti. Moccamaster KBG962AO – keitin arvioitiin erittäin helposti puhdistettavaksi. Electroluxin molempien keittimien vesisäiliö ja kannen sisäpinta ovat melko hankalia puhdistaa rakenteessa olevien uurteiden ja kolojen takia. Keittimissä on myös puhdistustarpeesta ilmoittavaa tekniikkaa.  Sagen kalkinpoisto-ohjelma ilmoittaa kalkinpoistotarpeesta ja Wilfa Classic CMC-100S -keittimen ilmaisin kertoo puhdistustarpeesta, joka perustuu käyttölaskurin lukemaan.

Käyttömukavuuksissa eroja

Testin kahvinkeittimet ovat helppokäyttöisiä. Sagessa on paljon valmistustiloja ja ominaisuuksia, mutta käyttö vaatii opettelua ja käyttöohjetta.  Kahvin aromia, eli suodatusvaiheeseen kuluvaa aikaa, voidaan säätää Electrolux EKF 7700 -keittimessä, Sagessa ja Wilfan keittimissä. Sagessa ja Electrolux EKF 7700 -keittimessä on myös kello ja ajastin, jolla kahvinkeitto voidaan ajastaa haluttuun ajankohtaan.

Keittimien äänissä oli eroja. Hiljaisimmat olivat Moccamaster ja Wilfa Classic. Muissa keittimissä etenkin keittämisen alku- ja loppuvaiheet olivat näitä kahta keitintä äänekkäämpiä.

Keitinten tippalukot toimivat hyvin ja estävät kahvin tiputtelun, jos kannu otetaan pois lämpölevyltä suodatuksen aikana. Wilfan keittimissä tippalukko on manuaalinen, joten se on muistettava lukita oikeaan asentoon ennen kannun poistamista.

Electroluxin keittimien vesisäiliöiden kiinteät kannet avautuvat ylöspäin ja vaativat tilaa korkeussuunnassa. Ylös avautuva kansi hankaloittaa hieman vesisäiliön täyttämistä. Wilfa Svart Precision -keittimessä on irrotettava vesisäiliö, joka helpottaa sen puhdistamista ja käyttöä. Keittimen liitosjohdon pituudella on merkitystä sijoituspaikkaa mietittäessä. Lyhyin liitosjohto, 75 cm, oli Wilfa Classicissa ja pisin Electrolux EKF 7700 -keittimessä, noin metri.

Keittimissä on nykymääräysten mukainen, automaattinen virrankatkaisu. Keitin kytkeytyy pois päältä 40 minuutin kuluttua laitteen käynnistämisestä tai kahvin valmistumisesta. Sagessa turvallisuutta lisäävät vielä lapsilukko ja kuivakäyntisuoja, eli keitin ei käynnisty ilman vettä.  

Keitin valitaan omiin tarpeisiin

Parhaan käytettävyysarvosanan sai Moccamaster, mutta keitinten väliset erot olivat pieniä. Kerralla keitettävät kahvimäärät, erilaiset valmistusohjelmat, keittimen tilantarve ja tekniset ominaisuudet ratkaisevat valinnassa. Ominaisuuksiltaan monipuolinen keitin on peruskeitintä kalliimpi, mutta jos erilaisia valmistusohjelmia ja ominaisuuksia hyödynnetään, keitin on hintansa arvoinen. Edullisella peruskeittimellä saa hyvää kahvia, joka riittää monelle kahvin ystävälle.

Testissä ei arvosteltu kahvin makua eikä annettu arvosanoja keitinten suorituskyvylle, sillä tuloksien välillä ei ollut merkittäviä eroja. Testattujen keitinten kahvi oli valmistumishetkellä 82-85 asteista ja pysyi melko samana 30 minuutin lämpösäilytyksen ajan. Kahvi jäähtyy muutamia asteita viileään kuppiin kaadettaessa, joten tarjoilulämpötila pysyy suositusten mukaisena, 75-80 astetta. Moccamasterin lämpölevyn tehoa voidaan säätää valmistettavan kahvimäärän mukaan. Litra kahvia valmistui nopeimmin, noin kuudessa minuutissa, Wilfan keittimissä. Hitaimpia olivat Electroluxin keittimet, joissa saman määrän valmistamiseen kului noin puolitoistakertaisesti aikaa.

Lähde ja kuva: Työtehoseura TTS

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT