Tänään voi helle-ennätys rikkoutua! Suojele munuaisiasi – äkillinen vajaatoiminta on aluksi täysin oireeton


Lämpötilan ennustetaan nousevan tänään monissa osissa Suomea yli 30 asteen ja jopa kesäkuun kaikkien aikojen helle-ennätys voi rikkoutua. Toistaiseksi kuumin kesäkuinen päivä Suomessa on ollut 24.6.1935, jolloin Ähtärissä mitattiin 33,8 astetta. 

Helteellä on tärkeää muistaa pitää huolta erityisesti nesteytyksestä, sillä kuivuminen yhdistettynä esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden ja tiettyjen verenpainelääkkeiden käyttöön voi johtaa äkilliseen munuaisvaurioon. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että hellesäällä varsinkin ikääntyneiden on tärkeä juoda riittävästi.

Riittävä nesteen juominen helteellä sekä äkillisissä kuume- ja vatsataudeissa on tärkeää. Elimistön kuivuminen voi johtaa munuaisten vaurioitumiseen. Äkillinen munuaisten vajaatoiminta on aluksi usein täysin oireeton. Ensimmäisiä merkkejä voi olla vähentynyt virtsaneritys.

– Nestehukka tai liian matala verenpaine voivat johtaa munuaisiin tulevan verenkierron vähenemiseen ja munuaistoiminnan huononemiseen. Taustalla voi olla oksentelu, ripuli, kuumeilu, verenvuoto, vakava infektio, leikkaus tai sydämen vajaatoiminta, kertoo osastonylilääkäri, nefrologian professori Patrik Finne HUS:sta.

Tyypillisin munuaisten äkilliseen vajaatoimintaan sairastunut on ikääntynyt, jolla on jo ongelmia munuaisten suhteen ja sen lisäksi monia munuaisten toimintaan vaikuttavia lääkkeitä. Tällöin ulkoinen tekijä kuten elimistön kuivuminen pitkän helteen tai oksennustaudin voi johtaa nopeasti munuaisten vaurioitumiseen.

– Joidenkin verenpainelääkkeiden, ACE-estäjien ja ATR-salpaajien, ja tulehduskipulääkkeiden samanaikainen käyttö voi ikääntyneillä varsinkin elimistön kuivumisen yhteydessä johtaa äkilliseen munuaisvaurioon. Lääkkeiden annostus tulee aina säätää yksilöllisesti, Finne jatkaa.

Iän myötä munuaiset ovat alttiimpia niitä vaurioittaville sairauksille ja ulkoisille tekijöille. Munuaisten toiminnan heikkeneminen alkaa jo 40. ikävuoden jälkeen. Arvion mukaan 30–40 prosentilla yli 65-vuotiaista on vähintään lievä munuaissairaus. Lievä ja keskivaikea munuaisten vajaatoiminta on usein oireeton.

– Useimmiten äkillistä munuaisvaurioita hoidetaan nestehoidolla ja sen aiheuttaneiden tekijöiden poistamisella. Erittäin harvoin akuutissa vaiheessa voidaan tarvita tilapäistä dialyysihoitoa, mutta useimmiten munuaisten toiminta palautuu normaaliksi.

Kohonnut verenpaine, tupakointi, diabetes sekä vyötärölihavuus nopeuttavat myös ikääntyneen munuaisten heikkenemistä entisestään. Mahdollinen munuaissairaus on tärkeä havaita ajoissa, koska sen etenemiseen voidaan vaikuttaa ja osaa varoa munuaisia mahdollisesti vahingoittavia tekijöitä.

Munuaisilla on monia elintärkeitä tehtäviä. Ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista ja tuottavat D-vitamiinia.

Kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT