Vaimon rintaliivit olivat aiheuttaa katastrofin – ”Läheltä piti, ettei koko talo palanut maan tasalle”


Etelä-Pohjanmaalla asuva perheenisä Antti kertoo Halloota.comille pelottavasta tilanteesta, jolla olisi voinut olla vakavat seuraukset. Vaaratilanteen aiheuttivat vaimon rintaliivit.

Antti kertoo käyvänsä joka päivä kahden tunnin lenkillä sillä aikaa, kun vaimo ja lapset ovat harrastamassa. Hän jättää joskus lähtiessään pyykkikoneen päälle, jolloin pyykit ovat valmiita takaisin tullessa.

Antti myöntää tietävänsä, ettei kodinkoneita tule jättää käyntiin valvomatta.

– Tiedän ettei niin pitäisi tehdä, mutta hyvin on kone toiminut ja aika uusikin se on. Ja sitten sitä tulee myös ajateltua, ettei sellaista omalle kohdalle kuitenkaan satu, Antti sanoo.

Lenkillä ollessaan Antti tunsi itsensä hieman huonovointiseksi ja tuli takaisin huomattavasti normaalia aikaisemmin. Jo ulko-ovea avatessaan hän kuuli sisältä kovaa ääntä. Hän juoksi nopeasti sisään ja pelästyi nähdessään linkoamassa olleen pyykkikoneen.

– Siellä pyöri iso oranssi kipinäsuihku luukun ympäri. Se piti kauheaa ääntä. En saanut konetta heti pois päältä ja pelkäsin, että pian se räjähtää. Kun lopulta sain sen sammumaan ja avasin luukun, niin sitten se syy löytyi. Ja aika vaikea sitä oli uskoa.

Kipinäsuihkun olivat aiheuttaneet Antin vaimon rintaliivit. Ne olivat pesupussin sisällä, mutta niistä olivat työntyneet näkyviin metalliset tukikaaret, jotka raapivat suurta vauhtia pyörinyttä pesurumpua.

Rintaliivien suojakangas oli rikkoutunut (lukijan kuva)

Antti pelästyi tilanteesta ja kysyi tutulta palomieheltä, kuinka suuri vaara oli ollut kyseessä. Palomies vastasi Antille, että yleensä pyykkikoneiden syttyminen johtuu teknisestä syystä, kuten sähköviasta, mutta myös tällainen tilanne on aivan yhtä todellinen ja suuri tulipaloriski. Pesurummun sisällä oleva kipinäsuihku voi helposti sytyttää sinne kertyvän nukan, joka puolestaan voi sytyttää vaatteet. Varsinkin herkästi syttyvät keinokuidut kuivuvat hyvin nopeasti koneen lingotessa. Vaikka palo syttyisi metallisen pesurummun sisällä, liekit voivat silti levitä sieltä. Yleensä myös luukun tiivisteet ovat kumisia. Jos kukaan ei huomaa paloa, se voi levitä nopeasti kylpyhuoneen seiniin ja kattoon sekä talon rakenteisiin.

– Koko ajan pyörii mielessä, että mitä jos en olisi tullut niin aikaisin kotiin. Läheltä piti, ettei koko talo palanut maan tasalle. Niin pienestä se oli kiinni. En enää ikinä jätä pyykkikonetta tai mitään muutakaan konetta käyntiin ilman valvontaa, Antti vakuuttaa ja kehottaa muitakin välttämään tekemäänsä virhettä.

Antti sanoo olevansa täysin varma, ettei vaimon rintaliiveistä enää koidu minkäänlaista tulipaloriskiä. Ne nimittäin pestään nykyisin vain käsin, Antin toimesta.

Alla lisää kuvia vaaratilanteen aiheuttaneista rintaliiveistä.

Rintaliivit olivat pesupussissa (lukijakuva)
Metalliseen tukikaareen tuli naarmuja, samoin pesurumpuun (lukijakuva)

SUOSITUIMMAT