Verottaja: Moni yllättyy ikävästi jäätyään eläkkeelle – tulot romahtavat, mutta verot nousevat


Verohallinto muistuttaa, että monilla eläkkeelle jäävillä voi olla väärä kuva tulevan verotuksensa tasosta, ja monille yllätys tulee olemaan ikävä.

Ennen eläkkeelle jäämistä täytyy tehdä itse verotuloa varten uusi verokortti esimerkiksi OmaVerossa.

Verottaja kehottaa tekemään eläketulolle uuden verokortin heti, kun on saanut eläkepäätöksen, sillä muuten vero tulee olemaan automaattisesti peräti 40 prosenttia.

– Tänä vuonna eläkkeelle jää arviolta noin 140 000 henkilöä, ja uuden elämäntilanteen myötä myös verokortti pitää päivittää ajan tasalle. Jos eläkkeen verokorttia ei tee ajoissa, eläkkeestä pidätetään 40 prosenttia veroa, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta.

Eläkkeestä ei samoja vähennyksiä kuin palkasta

Osalle uusista eläkeläisistä voi tulla yllätyksenä, että vaikka eläke olisi palkkatuloa pienempi, veroprosentti ei välttämättä juuri laske tai se voi eläkkeelle siirtymisen myötä jopa nousta.

Syynä tähän ovat ne pakkatuloista tehtävät verovähennykset, joita ei voi vähentää eläketuloista.

– Palkansaajan tuloista voi tehdä työssäoloaikana erilaisia vähennyksiä, jotka pienentävät veroprosenttia. Eläketulosta vastaavia vähennyksiä ei kuitenkaan tehdä, koska vähennykset kattavat työssäkäyntiin liittyviä kuluja, kuten esimerkiksi asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja tai tulonhankkimiskuluja, sanoo Ylitalo.

Aiemmin eläkkeellä olleet saavat uuden verokortin automaattisesti

Uusi verokortti tarvitsee tehdä eläkettä varten ainoastaan eläkkeelle jäämisen yhteydessä, tai jos eläkkeellä ollessaan saa päätöksen uudesta eläkkeestä.

Halutessaan eläkeläiset voivat kuitenkin ilmoittaa esimerkiksi kotitalousvähennykset verokorttihakemuksella. Verokortin yhteydessä ilmoitettu kotitalousvähennys pienentää veroprosenttia.

Jos vuoden 2022 kotitalousvähennyksiä ei ilmoita verokorttia varten, ne voi ilmoittaa OmaVerossa tämän vuoden aikana myös muuttamatta verokorttia. Kolmas vaihtoehto on täydentää kotitalousvähennykset esitäytetylle veroilmoitukselle keväällä 2023.

Lähde: Vero.fi

SUOSITUIMMAT