7 vinkkiä talousongelmiin ajautuneille


Moni painii talousongelmiensa kanssa yksinään. Taloudenhallinta voi karata helposti käsistä pikkuhiljaa ja ihminen joutuu lopulta tilanteeseen, jossa tulot eivät enää yksinkertaisesti riitä laskujen maksamiseen.

Yksittäisten laskujen summat saattavat olla kohtalaisen pieniä, mutta yhdessä niistä koostuu helposti satojen tai tuhansien eurojen summa. Mitä pidempään tilanteesta yrittää omin neuvoin selvitä, sitä syvemmälle talouskuilussa yleensä ajautuu. Alla vinkkejä kurimuksesta selviämiseen.

Vinkit talousongelmiin ajautuneelle henkilölle

• Jos huomaat, ettei rahasi riitä puhelin-, luottokortti- tai osamaksulaskun maksamiseen, ole heti yhteydessä laskun lähettäjään. Monesti maksuaikoihin pystyy sopimaan joustoa, joka saattaa jossain tapauksissa helpottaa tilannetta.
• Avaa kaikki saamasi laskut ja yritä koostaa niistä kokonaissumma.
• Onko sinulla palveluita, joista maksat kuukausittain? Käytätkö niitä säännöllisesti vai voisiko osasta luopua ainakin tilapäisesti?
• Oletko saanut maksumuistutuksia tai -vaatimuksia? Onko osa laskuista edennyt jo perintään? Ole rohkeasti itse yhteydessä perintätoimistoon ja pyydä neuvoja tilanteeseesi. Perintätoimistojen kanssa voit tehdä maksusuunnitelman velkojen maksusta.
• Oletko jo ehtinyt saada maksuhäiriömerkintöjä? Maksuhäiriö on vakava asia, mutta niistäkin selviää. Jos pystyt, merkinnän aiheuttanut velka kannattaa aina maksaa. Joissain tilanteissa se nopeuttaa merkinnän poistumista.
• Sinulla on oikeus tarkastaa luottotietosi maksutta Asiakastiedosta. Saat selvitettyä tilanteesi nopeasti esimerkiksi aktivoimalla itsellesi kuukausimaksullisen Luottotietoni 24/7 -palvelun.
• Pyydä apua ajoissa, mutta muista myös, ettei milloinkaan ole liian myöhäistä. Apua kannattaa pyytää henkilöltä tai taholta, jonka tiedät luotettavaksi ja joka ottaa tosissaan sinun huolesi. Tämä henkilö voi olla esimerkiksi ystävä, opettaja, kuraattori tai muu luotettava henkilö. Voit myös itse ottaa suoraan yhteyttä Takuusäätiöön sekä Talous- ja velkaneuvontaan, jotka osaavat antaa asiantuntevaa apua rahaongelmista. Kaksilla silmillä ja ennen kaikkea korvilla, asiassa voidaan päästä eteenpäin ja suunnitella järkeviä seuraavia askelia. Voit pyytää apua myös nimettömästi Takuusäätiön Kysy rahasta -chatista.

Lähde ja kuva: Asiakastieto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT