Allergiakausi on alkanut – näin erotat allergiaoireet koronasta


Kevät on saapunut tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin. Lepän siitepölyä on jo ilmassa ja koivun kukinta seuraa pian perässä. Siitepölyallergia on tavallinen elämää rajoittava harmi suomalaisperheissä, mutta mistä näinä aikoina voi tietää, onko kyseessä allergia vai koronavirus?

Hengitysliiton mukaan siitepölyallergian oireita on jopa 10-20 %:lla suomalaisista. Oireilukausi ulottuu yleensä maaliskuusta elokuuhun. Tavallisimmat oireiden aiheuttajat ovat koivu, heinät, leppä, pujo ja maruna. Ainakin koivun kukinnasta ennustellaan tänä vuonna runsasta, sillä viime keväänä koivun siitepölyä oli tavallista vähemmän. 

Siitepölyallergian ja flunssan tai viruksen oireet erilaisia

Vallitsevan koronapandemian aikaan moni saattaa miettiä, miten erottaa siitepölyallergian ja koronaviruksen aiheuttamat oireet toisistaan. Koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin ei kuulu silmäoireita, siitepölyallergiaan taas silmien punoitus, kutina ja vuotaminen kuuluvat tyypillisesti.

Siitepölyallergian oireisiin kuuluu silmäoireiden lisäksi nuhaa ja nenän tukkoisuutta, yskänärsytystä sekä väsymystä. Väsymyksen tunnetta saattavat aiheuttaa myös allergian hoidossa käytettävät lääkkeet. Siitepöly voi lisäksi pahentaa astman ja atooppisen ihottuman oireita.

Silmäsuihke apuna kausiluontoisessa allergiassa

Allergiaoireiden lievittämiseen voi käyttää allergialääkkeiden lisäksi silmäsumutetta. Esimerkiksi Allervex-silmäsuihkeen todettiin kliinisessä tutkimuksessa vähentävän kausittaisen allergisen sidekalvotulehduksen oireita jopa 63 prosenttia. Allergialääkkeiden käytön tarve väheni eikä tuotteen käyttöön liittynyt haittavaikutuksia [1].

Allervex-silmäsuihkeen sisältämä Perilla-kasvista (Perilla frutescens) eristetty uute lievittää silmien ärsytystä vähentämällä histamiinin eritystä. Samalla liposomit ja natriumhyaluronaatti kosteuttavat ja voitelevat silmää sekä silmäluomen ihoa. Allervex vahvistaa silmää suojaavaa lipidikerrosta estäen siitepölyn pääsyn silmään.

Allervex-uutuustuotteet sopivat sekä lapsille että aikuisille allergioiden tukihoidoksi.

[1] Ariano R. Ophtalmic Lertal spray for seasonal allergic conjunctivitis: an open-label clinical study. In Focus m Year XX, :10, September 2017.

Kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT