Apu: Baba Lybeck kärsii vieläkin aistiharhoista – ”Korona vahingoitti jotain”


Muun muassa Uutisvuoto ja Viiden jälkeen -ohjelmista tuttu toimittaja Baba Lybeck, 53, sairastui keväällä miehensä Pekka Lehden, 55, kanssa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Lybeckin oireet olivat selkeästi lievemmät kuin Lehden, joka jouduttiin viemään sairaalahoitoon. Ironman-kilpailuihinkin osallistunut Lehti oli erittäin kovassa kunnossa, mutta joutui olemaan sairaalassa seitsemän päivää saamassa hoitoa hypoksiaan eli hapenpuutteeseen, vatsaoireisiin, korkeaan kuumeeseen ja bakteeritulehdukseen.

Kun Lehti pääsi kotiin, alkoi hidas kuntoutus.

– Ihan pienen kumpareen, ei edes mäen, kohdalla jouduin olemaan Pekan tukena. Siitä se sitten lähti. Nyt hän on ihan kunnossa, yksi jälkitutkimus on vielä edessä, Lybeck sanoi Apu-lehden tuoreessa haastattelussa.

Lybeckin oireet olivat keväällä lievempiä eikä hän tarvinnut sairaalahoitoa, mutta hänenkin kuntonsa heikkeni tuolloin tuntuvasti ja hän kärsii edelleen taudin jälkioireista.

Lybeck kertoi Apu-lehdelle kärsivänsä vieläkin aistiharhoista, jotka alkoivat hänen menetettyään maku- ja hajuaistinsa taudin aikana. Hän ei ole vieläkään saanut hajuaistiaan täysin takaisin ja haistaa monet tuoksut virheellisesti.

– Haistan asioita väärin. Saatan esimerkiksi haistaa tupakansavua, vaikka sitä ei ole missään lähistöllä.

Esimerkiksi ohi ajavasta moottoripyörästä Lybeck haistaa bensan käryn sijaan käsidesin. Tillinkin hän haistaa käsidesinä. Aluksi hän myös maistoi viinimarjoja syödessään vain käsidesin. Sittemmin hän on pystynyt ajatustyön ja hajujen muistelemisen avulla kohdistamaan hajuja uudelleen.

– Se vaatii kuitenkin aivotyötä. Luin tästä tarkemmin ja ilmeisesti päässäni on koronan jälkitautina neurologiset kytkennät pielessä. Korona on vahingoittanut jotain. Hajuharha ei onneksi ole millään lailla vaarallista tai vaikuta elämään, Lybeck kertoi.

– Nyt kun tiedämme miten vakava ja vaarallinen tauti se on, suhtaudumme siihen äärimmäisen vakavasti.

Lähde: Apu

SUOSITUIMMAT